Affordable Watches 手錶討論區(14)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
唔係有問題咩
差少少就唔整好過整,一陣送花仲傷

尤其 affordable 價位冇咩可能做到完美
應該係裝針嗰陣冇對好,唔係defect
係,呢樣完全睇師傅心情
唔洗整 唔搭正轉日期好正常
6,7位數錶都係咁
唔超過前後15-20分鐘就得
對 Oris 隻 Big crown pointer date 好有興趣
Coin edge
Cathedral hand
不過一皮嘢買 sellita 好似有啲.....
其實大牌子用sellita芯嘅錶好多都呢啲價,鍾意就去啦
一皮嘢啲自家芯先唔敢買
citizen
seiko
yema
nomos
都係一皮野有自家芯
精工,星晨呢啲大牌另一回事,佢哋直頭出芯俾其他廠當通用芯

yema 大陸件,耐唔耐用未知

nomos 就好似有一期啲機芯好易壞

tudor 都會卡日期, oris 都會分針唔穩
一萬係有自家芯,不過我就係唔敢買
就係見yema nomos嗰啲先唔敢買
係算去到iwc嘅自家嘢都唔係咩出色貨
affordable真係唔需要執著機芯
J設計同物料就夠
nomos 衰做得太薄,自己經驗未夠,耐用性呢啲又好難話試就試到

就算精工 4r,6r,都要經過幾次改良

細廠自家芯穩定性真係未必及得上啲大廠通用級
情願啲資源拎去打磨下好過
就算tudor level嘅打磨都極樣衰

冇咗透面平咁多
就係值錢/靚在個透面
你啱
都係嘅 依個價位應該睇設計同造工多
只係本身有隻雞仙好似唔洗3千 已經用緊 ETA GMT
比較之下 oris 幾倍價錢但係用 sellita 就覺得無咁抵屌
不過錶哩d無得咁比
oris雖然無拎過上手 不過造工應該唔同level
巴打冇錯,錶冇得只係計 cp ,藝術品唔可以只係睇物料成本,你俾錢係買佢嘅設計,造功

就算同一個牌子裡面,用相同機芯都可以價錢差好遠

同樣用 316L SS 殼都會因為有唔同切割,打磨難度而有唔同成本

同一個 dial 都會因為唔同 qc 嘅嚴格程度而有唔同成本
299個LUG肥左少少
成日覺得買 bb mm 不如買返大mm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞