統計1:連登幾多人放棄相信共產主義?

147 回覆
12 Like 98 Dislike
摺撚埋左啦 我都有入果個谷 樓主係想建立一個由AI定唔知電腦做裁判既社會 總之成件事勁撚複雜 無IT 底既人聽唔明 有啲似邪教教主講啲好深奧既野收靚
社會主義係權力金字塔,一小部份人去決定依家控制大部份人的資源,社會主義係來源於共產主義,而共產主義係一套謊言嘅理論,不可能長久地實行契約論,社會會出現問題。

社會主義裏面少數人能夠積極干預市場,佢哋權力非常之巨大,導致產生貪污。所以社會主義會產生大量貪污問題。
你記錯,我講用AI去尋找資料,AI只係輔助角色等等

Ontic當中的去中心化也有類似於勢力平衡論想法,但係以多個目標但又互相配合為目的。所以Ontic講嘅民主制度/權力制度,不是以少數服從多數,也不是多數服從少數,係大量嘅議員(可能係一半一口以上有咁既權力)一起編寫理論,最終有機會轉化為一種可計算式政治語言,因為有數學特徵的言語可以做到以多個目標但又互相配合為目的,這就是我一直一推廣的Ontic,近來因XX法刪除港網上文章。
喂大佬你果個谷又方舟計劃又咩AI治國複雜到一個點,完全聽唔撚明白 人地同你信念唔同,公平主義者都比你屈馬克思信徒,獲獲比人批評就摺埋個谷叫人點討論,不如你反省下點解你開過咁多次都係收皮下場,真係全是別人問題?
權力擺邊個集團手上最終都會形成階級,可能擺AI度會減少人為影響,但我覺得目前冇哩個條件
我個人比較悲觀,我估計人類喺冇辦法跳出權力同財富一直從新分配嘅混亂事件之間嘅輪迴
我係睇過共產黨宣言, 資本論, 而信共產主義
然後因為去咗大陸工作, 然後就變咗反共產主義(包括真共產&中共掛共產賣獨裁主義)
你班友唔係討論屈我反xx,想用xx法搞我,下下用邪教教生/五毛,下下人身攻擊。
而家醒覺都未遲

本人提議用Ontic 去取代共產主義以及資本主義

有感人類所有嘅制度不停咁重複建立都係一個權力金字塔,本人主張不採用權力金字塔架構,北歐模式不能長久,不論係北歐模式,共產主義以及資本主義最終都係少數人的遊戲,西方民主制度的「精英」看不起勞動階層,只係表面替窮人爭取「福利」,如大多數平民/窮人支持這些制度佢地後代只會成為泡沫人,好多人既祖先被所謂的權貴精英勞役數千年以上,終於等到人類有科技成果,他們就落閘放狗,以地球不足夠資源為名,做很多不為人知的事,權力金字塔嘅制度嚴重消耗資源,今次嘅疫情大家都睇到東西方所謂的權貴精英既私心。

一直深信人類只有打破權力金字塔嘅制度先至有未來,但每當想起一半人口的議員在議會逐個發言其效率低以及如何快速綜合大家的意見,一直沒有頭水,直至2017年其中一個凌晨,我想通咗度,我諗到一個大方向以及Solution,立即起身喺Facebook以及電腦寫低Ontic制度既法。

Ontic當中的去中心化也有類似於勢力平衡論想法,但係以多個目標但又互相配合為目的。所以Ontic講嘅民主制度/權力制度,不是以少數服從多數,也不是多數服從少數,係大量嘅議員(可能係一半一口以上有咁既權力)一起編寫理論,最終有機會轉化為一種可計算式政治語言,因為有數學特徵的言語可以做到以多個目標但又互相配合為目的,這就是我一直一推廣的Ontic,近來因XX法刪除港網上文章。

很久以前有一個想法,中國人以及香港人要有真正嘅民主度一定要有一種理論去打低猶太精英所編寫的共產主義謊言理論,減少這套謊言的生命力,生活喺呢個土地嘅人,才有民主既希望。
咩XX微博咩
我篤信資本主義 偏向libertarian
如果你明白人性本惡就知共產唔會work 社會主義都只會fail at the end

冇private property right依樣嘢依經夠戇鳩
難為有啲人仲走去J共產主義
不過通常academia係偏左 我好明白
專出一大班困喺象牙塔度嘅intellectual yet idiot
連登仔無個陣最BUY共產
又話人人要有公屋
稅就叫有錢人俾哂

連登仔要分人家資源時又BUY資本主義
叫人唔好佔佢D金糠
醒咗好耐...痴咗幾年啫
理論係理論. 去過大陸生活過. 就知套理論幾咁戇鳩.
再唔好講中共攞共產主義嚟昆9啲弱智仔(包括我嗰時既自己)
認同樓主對資本主義同共產主義嘅批評
正如馬克斯對資本主義嘅批評好多都係合理

不過真係無能力評論樓主套新方法有咩好壞 只可以講respect 人類就係要trial and error先試到咩係啱
CCTOY 99相信%共產
你話連登人人派公屋居屋, 99%鳩衝啦
沒有所謂集團,每個議案討論嘅時候每個議員都只係有編碼, Paper出現的時候才會有名,之後就會係Peer-reviewed。

大學major係乜嘢?

你想講AI 同 Big Data 吧,這環境要 AI 同 Big Data 一起用

你想講擺AI度會減少人為影響,所以用AI + big data 控制分配/去管理你嘅需求?

但AI 以及Big Data唔係咁樣理解,好似淘寶佢哋嘅大數據,都係根據過往的習慣進行推算,如果你呢一排剛剛開始用淘寶,買比較多遠足用嘅用具,佢會根據你嘅習慣,以後都會推薦遠足用嘅用具,咩意思呢,佢冇辦法估計你將來嘅需要,你將來嘅需要只有你自己先知,如果AI + big data 控制分配/去管理你嘅需求,就好大問題,過去嘅事已成過去只能夠參考,即使有一套Algorithms能夠推廣你好想買嘅嘢,只能夠根據你嘅過去分析產品嘅你愛既特質以及價格,但人係會變,big data 控制分配只會係災難,除非有全能既上帝先知道你將來需要啲乜嘢,人類需要想像,人類唔係機器,你為你的未來努力,你也不是一開始知道你將來要做什麼,有一些人跌跌碰碰,做咗半世人都唔知道自己要咩嘢追求乜嘢,明白了之然之後去創業去買相關嘅嘢。

AI不能完全取代人類大腦,舉個例人工智能是需要目標的,共產黨既人工智能嘅目標就一定係維持共產黨絕對領導為最終目標,如果人工智能學習修改人類嘅DNA,操控人類嘅發展,佢會不停咁樣令到人類沒有獨立思考,沒有反抗精神,像機械人一樣定時定候就加油,不穩定情緒嘅就會消失,全部mind control。

再舉一個例子,係來源於一些科技嘅影片,講述人工智能喺外星球裏面,為了維持人類可以生存落去,佢修改人類基因去適合大自然,到最後佢將人類基因改道好似一棵樹,目的就係要符合當年人類要求佢令到人類可以存活落去的Target。
因為我提議用Ontic 去取代共產主義以及資本主義,好多港讀/左仔想搞我嗎,你估到咪得囉。
窮人拎綜援都係生活係共產世界只是佢地鐘意扭開電視機妒忌人
大學major係sustainable energy ,冇乜了解AI或big data,不過你講嘅都唔難明。
咁目前你嘅理論係,無論係Ai, big data 定Ontic,都只不過係幫助人類更有效率咁分配權力同表決嘅工具?
咁我覺得冇咩唔好嘅,不過實行起上嚟都喺睇人,不過喺一個更加民主嘅統治集團,或者可以講,人民自己統治。
當然用Ontic,AI只係輔助角色,如做特定的資訊收集等等
當然用Ontic,AI只係輔助角色如做特定的資訊收集等等

喺一個更加民主嘅統治既制度

再簡單啲咁講,比多個類似的例子協助了解,好似全中國公開考試咁樣,考官比一條題目,全國考試市場裏邊,可能有1億個考生,規定十個鐘嘅時間完成,十個鐘頭內便有大量的文章出現,途中考生利用系統喺編寫論文嘅時候進行綜合處理,快速地得到結果,將最好的paper呈現出嚟。

未來民主中國如果行Ontic 既民主制度唔會分裂。
先唔講出題者喺邊個嘅問題,我覺得咁複雜嘅系統冇一百年都好難發展到可以應用嘅程度
呢番話套用喺現實上唔合理
我覺得你對連登偏向意識形態嘅判斷完全錯誤
睇多幾個post就知係政右經左,如果唔係美國大選都唔會有咁多人支持trump。
通常意義上嘅共產黨係極左,
同埋連登就算言論極端都未必可以拉埋獨裁黎講,如果支持獨裁嘅話2019年呢度應該好多人支持警察。
唔洗一百年,而家已有5G,加上Web2.0已經有,關於言語Design,我個進度還在 Simple Sentence,正在改善中還有其他工作要做。

出問題嗰個你可以想像成政府職員,某啲職位係由議員討論決定誰上任,議員亦都可以提出議案,人多關注或者政府認為需要關注,就會排期討論,當然仲有好多唔同情況。之後會仲有一班智囊團把關,然之後係大學的學術團體進一步監察政府嘅施政,仲有好多審核唔係到講,經過過五關斬六將,才能通過。
好多時啲人啲共產主義並唔係同一樣嘢嚟,如果你想討論不如你先講吓你覺得共產主義係可行、應該實行嘅原因?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞