統計1:連登幾多人放棄相信共產主義?

147 回覆
12 Like 98 Dislike
連登幾多人因為係連登睇過反「共產主義」言論而放棄相信「共產主義」?
連登仔就最撚獨裁同最極端
比共產黨更共產
只係權唔係佢地手
要「放棄」相信
先要相信過

統計2:連登幾多人曾經相信過共產主義?
Indeed,這才是真正既連登仔,所以連登係共產主義既信徒一個重要集中地。
Topic 唔夠清晰咩?
比共產黨更共產
共產主義根本就係獨裁者既大話開始
就算今日既共產黨無共產過都一樣
行共產主義點都會變成今日既共產黨既樣
人係自私同貪婪
開新topic 叫有幾多人服從共產黨好過啦
應該有4000000正評
共產黨根本唔係行緊共產主義
要相信過
首先要「認識」

統計3:連登幾多人認識何謂共產主義?
連登仔:馬克思咪係共產主義
我係連登開過幾次Denounce 共產主義既Tg 去反對共產主義理論,但入去9成或以上都係共產主義信徒。

雖然一個group接近100人但係圍住我,批評我嘅人所用嘅道理,我發覺都係人身攻擊為主,冇一個能夠喺道理上邊完全令我佩服。
Topic 唔夠清晰咩?明明講放棄相信「共產主義」Communism。
真呀

有班真係又偏激又極端

比佢地有權係手真係變成一大班林鄭
有中国特色共產主義
點解唔可以有連登特色共產主義?
btw 連登已經俾中共滲透得咁嚴重
唔會有人反獨裁㗎
我反而最想知信過嘅有幾多隻唔係弱智…
共產主義其實就係一部謊言理論,"共產" 呢個世上根本冇呢樣嘢,一套謊言所授予中共權力:

當你單拆開講"共產"黎講「具象既資源分配之上」其實已經帶出一個問題;

其實所謂嘅"共"係必須要連同"權力"一起共享(抽象的唯心問題上)先至有可能行得通既,但係"權"同"利"本身就有切唔開嘅掛鉤,"權力"本身核心意思亦係導至到資源分配傾斜嘅主因。

簡言之冇"完善的民主體制"(或權力共享體制)配合嘅"唯物論共產主義"根本前題已經注定失敗。更莫論未計算人性本身有私心,私心包括會引至出現權力承繼,結果權力承繼又產生紅二代特權階級,結果階級又轉化番做利益…etc;問題一直loop係因為個系統並冇解決唯心元素帶出嘅問題,當然仲有計劃經濟嘅問題等等呢度就唔講。

佢掛個名話共產主義,而共產主義就係一部謊言,喺呢個制度底下搶走私人財產嘅就係一套謊言所授予既權力。

馬克思共產主義係一套謊言,一套謊言所授予中共權力,匪共係一套謊言之上建立嘅理論如何行到市場經濟?如何保護私有產權?好多人以為大陸共產黨可以行市場經濟,一套謊言上邊建立一套謊言所取得嘅權力,契約論不可能長久安穩地執行。

猶太精英寫的共產主義想引入中華文明,因為睇到當時中國人沒有產權意識:

中國傳統重視農抑商,當其時大多數嘅中國人沒有產權意識,不知道財產是包括擁有權以及使用權等等,仲有對權利既理解不足,權同埋利係唔能夠分開,加上冇完美的民主制度,但同「共」一起就會產生問題,不停咁loop,造成鬥爭。西方猶太精英就是睇準左中國人呢種弱點,編寫呢一種謊言理論,去蒙騙中國人的讀書人,當其時中國人的讀書人大部份都喺度批判民族性,佢哋嘅哲學理解嘅能力面對着猶太嘅精英根本不是一個層次,因為中華文化本身面對猶太精英寫的共產主義冇抵抗力。

儒家思想 vs 共產主義理論
片中的女子很直接,共產主義理論沒有所謂仁義,中共的意識形態就係話晒事。
儒家思想缺點多(沒有逆向思維)仲要比歷代權貴精英階級修改,
一旦孔子理論面對猶太精英所編寫的共產主義理論攻擊,咩情況可想言之,
連民間維護一些基本的仁義道德都失去。
https://www.youtube.com/watch?v=kfJ4o6H_-eM

被閹割左嘅儒家思想面對猶太精英寫的共產主義理論,
就有如中華武術面對西方拳擊手。

猶太精英想盡辦法去精心培育中國的政治家引入共產主義,
其中一個就係周恩來。
https://www.youtube.com/watch?v=9EhUaozdhXU&t=29s

另一個毛澤東,毛澤東係當年耶魯大學校長,喺中國暗地裏親挑選,運用資源派人協助佢上位。

毛澤東其能力比好多皇帝差,佢既能力遠不如劉邦以及朱元璋。
毛澤東好多文章都係背後精英幫佢寫,
佢嘅強大只能夠驗證咗現代西方宣傳理論既強大。

猶太精英寫咗資本主義以及共產主義:

資本主義係比西方用先進好多,但共產主義就係比黃俄以及中國用。
但到咗近代資本主義明顯好難走落去,共產主義更加係垃圾。

以前班知識分子相信猶太精英所編寫的共產主義理論是烏托邦,
去到21世紀中國嘅知識分子又相信猶太精英所編寫的Metaverse理論是烏托邦。

中國嘅精英喺猶太精英面前根本唔係一個等級。
黃衛兵一向睇開毛語錄架
真係行到係好事
資本主義可能最勁個10%有著數但會好多社會
問題longterm共產係sustainable好多。無窮人少好多罪案
唔比金融融資玩槓杆無壞脹無之後個堆連鎖問題(咩國債金融樓市泡沫等)
壞處係唔鼓勵搏殺創業私企搞科研

不過現實好多時只有共你嘅產,無左共我嘅產呢part
係 好撚癲cctoy
共產主義咪就係要現代人去返史前時代
個TG仲有冇係度?其實我依家係搵緊一啲批評共產主義嘅書(尤其係站喺資本主義角度)

我自己都係篤信共產主義,可能因為我本身都係一個無產階級啦,但我想知道多啲關於反對共產主義嘅理據

我唔係想搵交嗌,但我希望可以互相理解

唔該晒
真係行到無乜
如果你話古代中國根本無真正行過
行帝制仲要比人從商

現代古巴同北歐已經算接近d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞