統計1:連登幾多人放棄相信共產主義?

147 回覆
12 Like 98 Dislike
果D Tg 刪咗,因我只討論共產主義問題,有連登仔想屈我反XX,想用XX法搞本人。
北歐社會主義(北歐模式)

好多人以為北歐不是共產主義國家

社會民主主義係基於資本主義自由市場下引入社會主義式福利政策

嚴格上連社會主義都未必係

北歐社會形態上有大量社會主義特徵,政策執行上非常接近社會主義

他們不承認自己是社會主義,但是他們最接近社會主義

佢哋最接近係七八十年代果期,結果經濟Stop la要返返轉頭玩番資本主義,

北歐模式是可變的。

只要資源多行什麼制度也可以,正所謂自己兄弟自己分,

但香港沒咁既資源比例,玩北歐社會主義,

一定先減少窮人,對下層人不利。

可變的北歐模式係目前運作到的制度,但運作到的制度嘅唔一定係北歐模式,

而未來也不一定只有北歐模式。

很多所謂嘅Protestors 想成為權貴利益共同體,搞咩北歐共產,

現在一班代表香港人搞政治所謂嘅反共人士,

很多暗地裡都係馬克思主義信徒,

用爭取民主口號想去改造香港成北歐既共產主義國家,

北歐制度只不過係一班人控制大多數資源,

以及壓制商業發展,但佢地資源多冇事。

而家大部行業己死晒啦 農工自動化 服務業電子化,

人己冇需勞動 何來成果

佢地想將大多數窮人淘汰,

現在高樓價係抑壓人口增長一個重要手段,

仲有破壞咗底層嘅兩性關係都係其中一種手段,

仲增加兩性相處嘅難度,

所以佢地認為未來世界係有民主,是少數人民主,

夠強的人,極少數的,共產黨都係黨內最高層果批民主。

失業保障,都會走向所謂嘅UBI,因為你哋嘅制度隨着越來越自動化以及人工智能化,

好多人失去工作會攞最低嘅失業補助全,加上喺社會主義全面控制意識形態底下,

窮人唔可以生小朋友,會成為共識,因為呢啲錢只不過係買佢唔好作反。

有權力嘅精英暗地裏控制意識形態,所造成現代好多不婚不育,佢哋想留低更多資源比佢哋嘅後代,

財富集中 大部分人冇後代 少數精英人繼承人類進化的中幾百萬年的文化以及智識成果,直接民主,無政府,但大多數人要死,冇後代。

佢地有資源係行咩都得,自已兄弟如何分都好容易。

我一直反對共產主義,認為新自由嘅資本主義好處已經到達盡頭,

佢哋咁做我不太認同。

資源分布比例,每一個國家未必可以做到好似不歐咁樣

北歐模式對於好多國來說不能長久,

另外,不論係北歐模式,共產主義以及資本主義最終都係少數人的遊戲

大多平民/窮人支持上面既制度佢地後代只會成為泡沫人。

人類幾百萬年嘅進化艱辛成為現代嘅人類,

亦都係經過好多年嘅歷史磨練,努力生存以及繁殖後代,

直到今日取得科技嘅成果,我們的祖先,

經過無數殘忍的君主勞役直到今日人類終於取得一些先進文明嘅成果。

隨着機械人的以及人工智能的發展,

一部份極少數人類(權貴利益共同體)

想將地球嘅資源以及科技只容許他們的後代

以及一部份他們認可的人類後代承繼

唔認可既就用法律清除,

佢哋做出各種各樣嘅方法去縮減人口,

以及在減少人口。佢哋所用既方法係比較間接,

所以係過程裏面會減少對佢哋嘅衝擊。
很多所謂嘅Protestors 想成為權貴利益共同體,搞咩北歐共產,

現在一班代表香港人搞政治所謂嘅反共人士,

很多暗地裡都係馬克思主義信徒,

用爭取民主口號想去改造香港成北歐社會主義國家。
我反共但認同社會民主主義
所以不少社運人士地認為未來世界係有民主,是少數人民主,

夠強的人,極少數的,共產黨都係黨內最高層果批民主。

北歐模式社會主義,不會帶給大多數人一個美好的未來,

社會主義全面控制意識形態底下,

窮人唔可以生小朋友,會成為共識,

UBI呢啲錢只不過係買佢唔好作反。
共產主義其實就係一部謊言理論,"共產" 呢個世上根本冇呢樣嘢,一套謊言所授予中共權力:

當你單拆開講"共產"黎講「具象既資源分配之上」其實已經帶出一個問題;

其實所謂嘅"共"係必須要連同"權力"一起共享(抽象的唯心問題上)先至有可能行得通既,但係"權"同"利"本身就有切唔開嘅掛鉤,"權力"本身核心意思亦係導至到資源分配傾斜嘅主因。

簡言之冇"完善的民主體制"(或權力共享體制)配合嘅"唯物論共產主義"根本前題已經注定失敗。更莫論未計算人性本身有私心,私心包括會引至出現權力承繼,結果權力承繼又產生紅二代特權階級,結果階級又轉化番做利益…etc;問題一直loop係因為個系統並冇解決唯心元素帶出嘅問題,當然仲有計劃經濟嘅問題等等呢度就唔講。

佢掛個名話共產主義,而共產主義就係一部謊言,喺呢個制度底下搶走私人財產嘅就係一套謊言所授予既權力。

馬克思共產主義係一套謊言,一套謊言所授予中共權力,匪共係一套謊言之上建立嘅理論如何行到市場經濟?如何保護私有產權?好多人以為大陸共產黨可以行市場經濟,一套謊言上邊建立一套謊言所取得嘅權力,契約論不可能長久安穩地執行。
咁既制度唔會好過美國
世界好多社會主義政黨都分裂左,

「社會民主主義」就係「社會主義」的改革路線。

制度唔會好過美國。
社會上無極端資本主義喇 香港一直被稱為資本主義模範大家咪又係屌
其實依加對共產主義嘅態度會唔會同一個世紀前嘅人對於革命嘅態度類似?
萬一未來真係有成功例子?清朝人都會覺得冇皇帝唔得,但現代人都知道有幾荒謬。
我唔知道未來會點,但我哋嘅時代同觀念,總有逝去嘅一日,到嗰日我哋又會成為他人眼中嘅老頑固。
事先聲明,依加嘅中國共產黨只喺老婆餅
為咩一定要行「共產主義」?
如果只喺反對資本主義,咁喺因為資本主義下嘅馬太效應必然造成經濟危機
至於點解行共產主義?我唔知,可能只喺嘗試解決問題嘅方向,希望未來有人答到你同我
本人提議用Ontic 去取代,共產主義以及資本主義

有感人類所有嘅制度不停咁重複建立都係一個權力金字塔,本人主張不採用權力金字塔架構,北歐模式不能長久,不論係北歐模式,共產主義以及資本主義最終都係少數人的遊戲,西方民主制度的「精英」看不起勞動階層,只係表面替窮人爭取「福利」,如大多數平民/窮人支持這些制度佢地後代只會成為泡沫人,好多人既祖先被所謂的權貴精英勞役數千年以上,終於等到人類有科技成果,他們就落閘放狗,以地球不足夠資源為名,做很多不為人知的事,權力金字塔嘅制度嚴重消耗資源,今次嘅疫情大家都睇到東西方所謂的權貴精英既私心。

一直深信人類只有打破權力金字塔嘅制度先至有未來,但每當想起一半人口的議員在議會逐個發言其效率低以及如何快速綜合大家的意見,一直沒有頭水,直至2017年其中一個凌晨,我想通咗度,我諗到一個大方向以及Solution,立即起身喺Facebook以及電腦寫低Ontic制度既法。

Ontic當中的去中心化也有類似於勢力平衡論想法,但係以多個目標但又互相配合為目的。所以Ontic講嘅民主制度/權力制度,不是以少數服從多數,也不是多數服從少數,係大量嘅議員(可能係一半一口以上有咁既權力)一起編寫理論,最終有機會轉化為一種可計算式政治語言,因為有數學特徵的言語可以做到以多個目標但又互相配合為目的,這就是我一直一推廣的Ontic,近來因XX法刪除港網上文章。

很久以前有一個想法,中國人以及香港人要有真正嘅民主度一定要有一種理論去打低猶太精英所編寫的共產主義謊言理論,減少這套謊言的生命力,生活喺呢個土地嘅人,才有民主既希望。
事實上大部分人都政治冷感,只會喺事關自身利益嘅重大決策上表態,學一種新嘅政治語言,更加勸退大多數人,最終又形成新嘅權力壟斷。人連思考都懶惰,本質上日常維持生計嘅工作已經佔用大量時間同精力,所以都喺先解決資源分配嘅問題,等大部分人有閒餘參與政治先吧......
19 世紀西方既工人既工資能買單位,養妻活兒,很多妻子不用工作。
共產主義理想係好 但實際冇可能做到
我明白你對權力分配嘅想法,但太多人手上嘅財富不足,佢哋難以顧及手上嘅權力,甚至願意放棄權力去獲取財富,而佢哋都只不過為勢所逼
隨着人工智能發展,工作會越來越少,但政府提供一份好嘅工作,你平時在大學以及公開考試所學的知識,數學,化學,生物,英文,管理學等等通通都能夠即時用上,學以致用,政府唔會有UBI俾大家,會提倡四天工作制 早9晚5,其中一日自由地去大學裏面去中心化的議會進行辯論以及一起編寫理論,或者放工之後去附近議會也可以。

所以你講果一種情況,隨着需求嘅改變自然會解決。

權力金字塔所產生的大量貪污既錢係非常巨大,可以數10萬億美元以上,冇咗權力金字塔大家就會成為尊貴嘅議員,草民權力比任何一個時代都多,這些錢就是大家可以爭取的收入來源,根據每個人嘅付出,每個議案的投入建議解決辦法的價值去決定收入多少。
隨着人工智能發展,工作會越來越少,但政府提供一份好嘅工作,你平時在大學以及公開考試所學的知識,數學,化學,生物,英文,管理學等等通通都能夠即時用上,學以致用,政府唔會有UBI俾大家,會提倡四天工作制 早9晚5,其中一日自由地去大學裏面去中心化的議會進行辯論以及一起編寫理論,或者放工之後去附近議會也可以。

所以你講果一種情況,隨着需求嘅改變自然會解決。

權力金字塔所產生的大量貪污既錢係非常巨大,可以數10萬億美元以上,冇咗權力金字塔大家就會成為尊貴嘅議員,草民權力比任何一個時代都多,這些錢就是大家可以爭取的收入來源,根據每個人嘅付出,每個議案的投入建議解決辦法的價值去決定收入多少。
咁哩個未來過於遙遠我就唔評價啦,但其實徹底民主、保障工時等等同社會主義都有異曲同工之妙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞