[航空]連登飛機膠討論區73

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
成個歐洲都唔夠staff同crew,唔飛香港仲有大把錢搵
香港不嬲都係靠轉機客先發到圍,處女嘅codeshare網絡唔夠CX同BA玩,不如慳返啖氣做其他port
情況類似UA敗走JFK
咁789/A35K同77W比
機肚只係輸少少

只係摺埋HKG office
先覺得做多左
有人有機掟去飛北美洲好過
尤其啱啱入Team
加強網絡同DL一齊對分好過
【無限期停飛】
英國維珍航空公佈,由於俄羅斯空域持續關閉,決定無限期停飛倫敦至香港往來航班,並關閉位於香港的辦公室。

Source : Yahoo
不嬲VS主力北美,hea做亞太線
前日買飛
飛北美
處女仲賣得貴過英航

就知佢幾落力做
likachu夾埋布癲又解決咗一間公司
叫做Virgin Atlantic 梗係主力做Atlantic
但我諗唔到佢入盟之後既business plan
VS本身少飛歐洲
code share AF/KLM - LHR - 北美?
定同DL 夾北美轉機?
我都覺係佢入左skyteam, 前年又file bankruptcy 事⋯ 不過點都好,有肉食就唔會唔玩啦,應該將啲資源分去有得發展既地方好過⋯ 例如新加坡
公平少少講,VS係完全放棄曬亞洲,連SIN都仲未有plan resume

不過本身VS HKG就係極度依賴O&D,HKG/LHR兩邊轉機客幾乎係0(VA已經唔會再飛長途)。由以前HKG仲有VS自家lounge(實際上係比BR用),到而家連office都撤走埋,某程度上都係反映O&D衰落緊
呢個諗真d比VS更傷,因為以前AA班DFW主力做印度越南轉機,而家唔做等於直接放棄HKG as OW hub嘅轉機地位
以前多數坐AA⋯ 都去由NRT 轉一轉NRT->LAX; HKG->NRT多數坐都係因航
其實真係好唏噓,以前HKG係AA亞洲唯一派77W嘅port,可想而知有幾多business passenger,結果而家成個摺
始終VS講網絡唔夠CX BA黎
仲記得N年前嘅VS200/1 不論去SYD定LHR都好多人揀
1月開始UA都開返每日2班去SFO
一班晏晝 一班夜晚 時間幾好

好掛住啲346 econ雙人位 同老婆搭 出出入入去廁所唔使麻煩到人
一開開兩班
始終VS亞太線單靠O&D,同其他歐洲公司唔同
摺左成田、上海,再接埋香港合理
想搭340 LH HKG-FRA 仲用緊343既
有咁大需求?
Virgin 未有疫情前都keep住蝕
同埋面對亞洲中東航空公司嘅競爭
代替埋以前EWR ORD
過唔到俄羅斯領空 再加上油價高
東岸飛香港應該計唔掂數
就算AA DFW考量都應該係一樣
本身AA LAX生意就麻麻所以就一次過cut埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞