[航空]連登飛機膠討論區73

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
Hx執粒大件事啲
終於有得出下去
why not
而家佢啲飛機擺多個飛

就算正常情況一間正常公司點都會有啲後備機喺hub啩
同埋長途機會留buffer,唔似短途細機一land就要飛下轉㗎嘛
例如你251 11點鐘隻機壞咗咪拎219隻機飛住先囉,咁已經有多兩個鐘時間搵過隻新機
Covid前試過飛港龍隻機壞咗都係delay兩個鐘就換咗機飛得
interline同skypier都冇客
好耐冇見啦
變成兩米巴未?
好惡坐 成8個鐘機
點解咁睇唔開,唔課extra legroom
掛你老母
知唔知乜野叫fleet planning
亂咁抽機咪後面啲schedule 亂曬
再講你間國泰以前啲red eye 多到滿瀉,red eye時間壞機點變隻機出黎
飛機要飛上天先賺到錢,放架機係機場托柒

仲有依加啲機放係到,pre op checking又未做,GTA定top gun 咁行去攞架機飛
crew又未必可以用番原底嗰班要臨時再揾
勁多野一層疊住一層
你句why not 真係 too simple always naive

我covid前都試過cx dl壞機唔飛得
CX嗰次red eye飛澳洲壞機第二日del機走
DL嗰次domestic咁啱其他機有位知sue得走
唔明你咁吹奏你國做乜撚
每間公司都有自己嗰套,抽唔到機咪揾其他公司幫手食
跟住另一個post見到LH FRA 起飛因為壞機delay咗15個鐘
乜 FRA唔係LH個base嚟㗎咩? 有乜可能唔可以即時搵到第隻機飛
你間國泰係HKG又可以一定即刻抽到機飛
why not
而家佢啲飛機擺多個飛

就算正常情況一間正常公司點都會有啲後備機喺hub啩
同埋長途機會留buffer,唔似短途細機一land就要飛下轉㗎嘛
例如你251 11點鐘隻機壞咗咪拎219隻機飛住先囉,咁已經有多兩個鐘時間搵過隻新機
Covid前試過飛港龍隻機壞咗都係delay兩個鐘就換咗機飛得
掛你老母
知唔知乜野叫fleet planning
亂咁抽機咪後面啲schedule 亂曬
再講你間國泰以前啲red eye 多到滿瀉,red eye時間壞機點變隻機出黎
飛機要飛上天先賺到錢,放架機係機場托柒

仲有依加啲機放係到,pre op checking又未做,GTA定top gun 咁行去攞架機飛
crew又未必可以用番原底嗰班要臨時再揾
勁多野一層疊住一層
你句why not 真係 too simple always naive

我covid前都試過cx dl壞機唔飛得
CX嗰次red eye飛澳洲壞機第二日del機走
DL嗰次domestic咁啱其他機有位sue得走
唔明你咁吹奏你國做乜撚
每間公司都有自己嗰套,抽唔到機咪揾其他公司幫手食
唔好以為撻堆英文字出嚟懶係行內人咁就大到人先得㗎 喺客角度你主場都要我等十幾個鐘咪覺得你間airline廢囉,講咁多嘢托柒

唔好話我上個月CX飛Manchester已經遇到臨時換機一分鐘都冇delay,Sam Chui 上條片都有提到佢喺美國飛domestic原本隻機壞咗,換第隻機比佢都係delay 6個鐘

鬼唔知飛機要喺天上先搵錢咩,我咪講咗長途機一定會留多啲buffer囉,例如日本機8點落地都起碼凌晨先再飛,唔會好似domestic細機咁9點即飛下轉,人哋講咗你又唔睇, 咁點同你傾落去

同埋你睇返我原本講LH個reply完全冇提過國泰,係唔知邊條友覆我先無啦啦拉埋國泰落水,比我更心繫我國
啱啱呢兩程機發現我國嘅爆谷好撚好食
魚蛋麵就ok la

唔好浪費心機同時間覆條傻閪啦
你見呢到都無人會覆佢
由佢玩單機自己打飛機咪得
ok
咁嗰次我要等你國無敵組合12個鐘=國泰係垃圾
你咁撚吹奏國泰+350緊係拉埋落水
唔拉等同你執骨先拉咩

btw 係咪行內人洗撚話你知咩
headrest 緊要啲
直接全面封鎖算啦,由佢繼續慢慢單機
無敵組合
N700S 喜歡這個

其實老實講句 中共想控制香港航空業 點解唔直接喺Swire度買國泰
搞埋d咩GBA 咁柒真係見到都唔想坐
如果國泰maintain到而家嘅service quality 我唔介意佢變全中資
當然機身swire logo抹咗去就算 唔需要換國航logo上去
人地首航係喺閘口開晒記招咁款仲可能有自助餐
都係白手套黎架姐
根本唔係做緊枱面生意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞