大陸佬悲訴結婚16年3個孩子「沒一個是我的」 老婆反問:血緣關係那麼重要嗎

249 回覆
690 Like 20 Dislike
生左b真係偷偷去驗下係咪自己嘅
因為係通姦個姦?
笑到我咳
真係要推薦佢做綠色力量主席
睇相已經100% sure啦
個女人真係講:「同佢十幾年都生唔到,點解唔係佢身體有問題」
以支那種黎講,應該無咩用
咪玩啦,邊個同你講娶處女就會減少綠帽機會
我本人就唔太做認字特警
因奸夫或姦夫我都接受到

不過成班人查都唔查吓
又「全世界」又「文盲」去笑其他人

港台兩地新聞媒體都係用姦

而現時,奸夫寫法的確存在係殘體世界,嘅同時
香港影視劇集嘅字幕好多時都會用奸夫
所以我係接受兩個用法都可以

但係查都唔查諗都唔諗就屌
用乜文獻都多撚如,自然又有人跳出嚟講幾百年前啲人先咁用
姦淫姦淫,無人作姦,何以行淫,男為姦夫,女即淫婦

有冇人會同我講「奸淫擄掠」先為正確?但係,其實又冇錯

古人留書早有姦詐之徒一說
如果我講作姦犯科先係絕對正確,全世界都係咁用
唔好意思,咁搞諸葛亮嘅出師表都寫錯字囉

我整理一下大家可能會明

孔子
上於面則敖,下於帶則憂,傾則奸

荀子
此亂世姦人之說也,則天下之治說者,方多然矣

韓非子
所以然者,聽姦臣之浮說,不權事實,故雖殺戮姦臣不能使韓復強

睇落好似共通,問題在於「奸」同「姦」字原本係唔係同一個意思?

漢代之前其實係兩字音義不同嘅兩個字
奸字單純為「干預」「干犯」嘅意思
姦字則為「邪惡」「私通」嘅意思

左傳就有:子父不奸之謂禮,守命共時之謂信。違此二者,姦莫大焉
(翻譯:父子互相不干預叫做「禮」,一起安然渡日叫做「信」,兩者都做唔到嘅,仆街到爆。)

問題在於姦字有一異形字「姧」,寫寫吓又變奸,古人就開始將姦奸兩字通嚟通去,之後一直到明清兩代先有個二分法,就係涉及性先用姦,奸字作為姦字嘅雅寫,令文人多愛用奸

水滸傳就有一段:武松按住,只一刀,割下西門慶的頭來;把兩顆頭相結在一處,提在手裏;把著那口刀,一直奔回紫石街來;叫土兵開了門,將兩顆人頭供養在靈前;把那碗冷酒澆奠了,有灑淚道:「哥哥靈魂不遠,早升天界!兄弟與你報仇,殺了奸夫和淫婦,今日就行燒化。」

所以姦夫定奸夫
唔關支唔支那事
又唔係全世界都咁寫
起碼個仔大機會係你自己先囉

點都大機會過非處啦

雖然可以去補
補多句:
唔好借我上面堆嘢去證明姦夫先正確
又唔好用我引果段水滸傳講奸夫先正確

真正嘅文盲係唔知兩者共通
就好似係同我嘈菁英同精英邊個先正確
我夠知菁青先係古來已有
但香港人有幾多人唔係寫精英
你一開波屌處女就打算中出佢懷孕呀?
唔係有咩分別?咪一樣可以出軌生其他男人嘅仔女
愛就唔好介意
一開波中出處女,個仔一定係自己
中出個非處,個仔可能係上一手
高下立見
#slap
你諗撚住一開波就搞大個處女個肚呀?
你諗下實唔實際?
啲女人都係靠同有錢男人離婚致富
respect
綠到咁都唔係,唔通叫佢老公當面睇住自己比契家佬屌到大肚喺醫院陪埋一齊生出嚟再湊大佢先係外遇呀?都黐撚線
冇錯,大家都有眼耳口鼻
不是血緣問題
係帽事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞