今日第一日跟老母做地盤,食飯既時候我喊撚咗

549 回覆
7042 Like 115 Dislike
黐線
呢個世界始終需要窮人
冇窮人邊有人做野?
睇吓你好過嘅標準係乜啦
連登依家d質素係咁上下
分分鍾書都未撚讀完
On9
因為做尖多數都只係練大隻好少係練肌耐力
師兄,你媽媽做上料佬?
我算係資深,你會反係因為仲未識放抖(重心出問題),識放其實好輕,四至五包都唔覺好重

仲有你放既好似係膠沙,英泥係45(華潤)同50(青洲)公斤

你好好同你媽媽學一下,做幾個月就變硬漢
其實做到兩星期就會覺得份工幾輕鬆。不過一身酸痛就一定,最痛係腳板底

先學為主,人地動作係點你跟足慢慢黎。唔係好易整傷
注意姿勢小心安全
雞公車唔係推, 係逗。

紮好馬步,伸直微曲逗高。

貢桿原理,尾高過頭自重會帶往架車仔行。
講經咩 地盤咪擔擔抬抬 有做運動輕輕啦
之前從來未用過鈎仔,第一轉就要8支R4鐵,頂硬上,係就係慢小小,去完一轉,手已經好硬,第二轉8支已經手軟,行唔到咁,師兄睇量我,俾我6支先,勉強頂到,好不容易先捱到中午飯,去左沙田一間茶餐廳到食,咁送左例湯黎, 攞起隻匙羹,我屌,提唔能起,右手已經硬能曬,我要用個頭壓低黎飲湯,心諗,仆街喇,重有半日點捱,好,食完飯,又推過,又熱又曬,已經出到沒曬汗,我知再唔飲水,一定會死,我愉雞經過7-11買支野飲,一野飲曬都唔夠,但起碼有返汗出,到岩岩放工時,佢地問我返唔返第二日,我話唔返,第日就辭職,好敬佩佢地,份工真係唔簡單。
好多年前 做暑期工裝修學校.... 又係抬水泥包, 由地下上到五樓...又無lift...
仲要抬十幾二十包..... 好痴線...
5億秒薪先係人做的
我試過跟屋企人做過地盤
搬一包英泥都已經好撚吃力
唔係話一兩包就算
屌你老母 搬足五六個鐘
做到唔死都半殘
十里路不換肩?
其實點解唔開一間會賺錢既公司呢?
至於我畢業後 就一直打份hea工 返工就係上連登果種 直至疫情失業日日做廢青 ,當積蓄都洗曬美股輸曬

你真係垃圾黎,咁大個男人重要啊媽去做地盤養自己甚至養家
三包好癲喎
重心高咗已經難推
你兩包快快手都仲快過三包慢推
體力工建議量力而為 搞唔掂就搵人幫手
Btw樓主媽媽好偉大
未入以為係改潮文
點同呀
判頭啲錢全部自己荷包拎出嚟
你hea咪即係直接食佢夾棍
個個師父都hea做蝕死佢
岩啊, 大把揸住張濕鳩degree 以為自己高人一等

笑9人做地盤,落手落腳,個身又臭又話人核突

問心嗰句你張濕鳩degree 連搵工都無乜大幫助

就唔好以為自己高人一等了,你只係為讀而讀
你咁大個人就唔好出膠po la
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞