電動牙刷問題 想請教吓全能嘅連登巴打

257 回覆
4 Like 16 Dislike
5舊水內有冇推薦...最好有全球保
有單,跟單

冇單就跟出廠日期
牙醫嗰支係Sales 送俾佢哋「試用」㗎
就噤拎去香港代理到換就得?
話時話sonicare 3100 話31000轉但發現4100有啲話62000轉有啲話31000轉,邊樣先岩差成倍wor, 我仲思考緊
O佬B,最平個支Ok。唔好多功能有個2分鐘計時就夠
用左飛利浦好多年覺得乾淨ok
聽過有人用oral b刷傷咗啲牙比牙醫叫佢轉飛利浦
其實飛利蒲係咪支支都31000轉,見佢有啲話62000震動/mins ...但有人提醒我話31000係指幾多轉,一來一回夾埋就62000次...咁即係sonicare全部31000轉?
真,連手機果d功能都無用
計時就夠
日馬買左Oral b 2支裝
以為一盒兩支 寄到黎係兩盒各一支full set
有冇推薦?
無。。。係用開oral b 10000 加埋有刷頭淨所以買番一樣
仲用緊Oral B Pro 2500, 17年用到呢家
萬寧適齒美$100支
用左幾年都無問題

最重要係經常換刷頭
平平地幾十蚊換一個
又輕又平又唔肉赤

過千蚊牙刷同幾十蚊分別其實唔大
用緊ob io
刷頭細,可以隊到好入,
唔會成支震,
唔會太嘈
功能多
每次刷完都覺得洗完牙咁
不如你望下oral b io果支既刷頭先,細過你sonicare好多喎
呢樣真,io 用家here
呢支幾錢?
有時跌一跌d 電即刻變0% 個刷頭又唔係咁好刷 用番普通個d 手動牙刷仲乾淨過用佢 廢到痴線
見樓主開post我又想分享下。

今年6月買左人生第一枝電動牙刷 io9。
隔左幾日屎忽痕想試玩sonicare所以平平地買左枝 4100,同埋買左一枝9700俾男朋友。

用左一個月嘅心得:
- io9
優點:
1. oral b 個app係你刷到邊佢會顯示返你刷緊嘅area,所以你會即時知自己有咩位未刷乾淨可以即刻刷返。
2. 唔會強制熄機。
3. 有幾個mode揀。
缺點:
1. 有時明明刷緊右邊但個app會顯示我刷緊左邊。
2. io刷頭好貴。

- Sonicare 4100
優點:
1. 應該係sonicare入面有壓力sensor而最平嘅一款。
缺點:
1. 強制2分鐘熄機。
2. 得一個mode同一個力度。
3. 冇得連app,未必知有邊啲位刷漏。

-Sonicare 9700 (我自己用左一次嘅心得)
優點:
1. 個set包左一個水杯同四款刷頭。
2. 每個mode都有三個力度揀。
缺點:
1. Sonicare個app係要你跟住佢嘅指示刷。如果有個位刷漏左,而過左佢要你刷嘅位你先補刷,佢係唔會計你有刷到。
2. 會喺指定時間強制熄機。

總結:
io9同sonicare9700嘅價錢係差唔多。雖然呢兩款牙刷都有好多mode揀,不過我最常用都係得兩三個。兩枝入面揀一枝嘅話我會揀io9,因為佢個app比較啱我,同埋刷牙時間自由度大啲。

如果你係一個真係「識刷牙」嘅人,而budget又有限,我先會推薦sonicare4100。

Oral B pro3/4有咩刷頭好用
oral b唔使郁,Philips要手動郁,一定揀oral b basic款
我反而想知邊到買刷頭會平啲
之前買牙刷送嘅刷頭都差唔多要換
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞