四大會計師行做IT vs SI做IT

158 回覆
3 Like 45 Dislike
人工低係請啲咁嘅質素
啲勁人上哂岸移哂民
有啲料又留係度俾software公司高價撬左收為己用
仲會留係濕鳩consulting firm捱咩

衰左唔肯跪玻璃真係柒到出煙
sick leave
認真問架大哥
Accenture IBM 都係廢
傻仔先做SI
日日見到啲傻仔linkedin開心share自己入咩ibm accenture。屌 佢地係咪唔知香港consulting幾廢
有料去mbb啦
識人有個去左英國accenture
做大project有好多resource同detail位可以慢慢睇同學 (eg: cloud, design architecture)
唔係自己起個hello world會學到既野
打code呢啲不嬲都係自己學架啦想搵人手把手教你 唔該自己辭職轉行
兩間chur係事實 但你呢個理由on9到震
係tech consulting 或si

但外行人/冇tech background 既人通常乜鳩都叫Vendor
樓上班蛋散仲係度串柒柒話我錯
寫sql/shell script?
人工點?
Accounting 難過IT啦
睇到non it team做it笑到噴口水
睇經驗同職位
兩個都唔揀 去移民博入 FAAMG
呢個答案中肯
賣野比你果個就係Vendor
你賣product比accenture
你就係accenture既Vendor
accenture賣service比客
accenture就係班客既vendor
巴打 如果入左big4
可以點自救
好驚出海浸死
Cloud 做咩類型project 多
做過saas 未做過cloud
Cloud 係咪自己考張aws 就有人請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞