四大會計師行做IT vs SI做IT

158 回覆
3 Like 45 Dislike
accenture 啲文化好toxic 人工又唔係高
上黎吹奏咩心態

樓主Google Accenture Evil empire 係外國集合員工入面做的怨氣
之後俾Accenture 出律師告到個website 收皮

可以睇下reddit仲有冇人呻
無Accounting低,入來不足一年
曾經係Telecom做Data
個班垃圾適合入 ibm / big4 IT
屌佢老尾個班digital BA就BA啦 扮乜撚野IT

成班書記咁款
淨係負責將product owner講既野寫落黎
第時想做ba /pm 呢d 吹水role >>> big 4
第時想做tech >>>Accenture
accenture其實有冇得揀去邊返工
早兩年佢話有機會要返機場就比我reject咗offer
無咩夾ibm
比較多接觸hpe,感覺ok
早兩年跳返入in house好過啦
做vendor又chur人工又低
邊間consultant 唔chur
accenture 明明都係垃圾,鳩請人
hpe啲tech正路嘅
accenture 寧捨垃圾
大把Accenture 人過去迫科做狗做垃圾
師兄想請問下如果我之後都係想行consulting既path
Prefer做ba/pm位既話 big4既digital係咪可能會好過tech公司(ibm/acn)?
佢答得好認真架
Accenture
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞