四大會計師行做IT vs SI做IT

158 回覆
3 Like 45 Dislike
睇左#77未
我以前做a記 你同我講唔係vendor?
我做緊software development公司
佢撚係vendor 佢叫番我做vendor轉頭

vendor -> distributor -> reseller/consulting firm -> end-user
大嗰啲可能會將工作分到好散
大有大好, 細有細好
最緊要睇下間有啲乜嘢客
細嘅si好多時會一條龍做曬成個project

最緊要係有心去學
A記好大有幾個division
Technology嗰邊會由0開始寫個product俾客
利申:我就係寫嗰個
白紙入SI學一兩年野都唔錯
理得你正唔正常,其他差唔多level既公司in 1次,Accenture 要 in 3次?我仲要特登請3次假 in你份工但人工同其他公司差唔多,究竟Accenture有咩吸引到人?特別麻煩?
HR 1st in
line mgr 2nd in
director 3rd in

除非panel interview 就1次搞掂
FANGAM同其他tech vendor喺香港都有少量SDE post,不過真係有興趣可能要成日track住幾時有ad,或者識insider
細SI啲tech好舊
都唔一定嘅
唔係叫你搵啲細到
街邊屋邨整電腦嗰啲吖嘛

以前幫我公司整嘢嗰間, 全公司加埋都係十個人, 但係人哋好好技術

大到好似j o s咁又點, 一個project可以瘋狂甩轆

我就睇技術同埋交貨嘅品質
我experience hire係兩次就得
冇錯,佢地真係賣好撚多product,夠多屎,你預樣樣野都係學到皮毛lv,去唔到deep,入面文化係開單->presale->postsale->簽單->收錢,收工,個個位都係想收錢收單走人。如果入到support team,真係專執projeect team d 人d 屎

前老mac人
白紙入去係練到手
同埋佢哋sales係非常靠presales幫手close deals

唔識了.. 不過可能冇咁chur?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞