四大會計師行做IT vs SI做IT

158 回覆
3 Like 45 Dislike
vendor 廠商 - distributor - reseller/consulting firm
喺香港做IT,hf/ibank fo先係>>>>all
純粹打份工追求wlb就政府ap
好撚多人唔知乜鳩係vendor
好睇個人修行
我識人跳左入ibank
SI比狗做
利申:SI
無底學會計野會好辛苦
Wtf 係咪我文法有問題
「咁係香港都冇」我就係指香港無faang既engineering

我係覺得你個句「後者就係香港人對IT公司嘅認知,咁Accenture會被吹奏係好正常嘅事」好on9姐

鬼唔撚知faang >> all???
唔通accenture係inhouse
3次唔係算小咩
其他大vendor都係in 1次,佢又唔係有ibank既人工, 仲咩要in佢?
邊間SI先 同big4 比先
係咪我對vendor既認知有錯誤、provide service 唔叫做係vendor?? 咁應該叫咩

A vendor, also known as a supplier, is an individual or company that sells goods or services to someone else in the economic production chain.
真係想學嘢提升技術嘅就去SI
做返三五七年
再跳返入去in-house做大佬
IBM & PCCW呢2間個夠閪到全行狗也不屌
你有心學嘅就自學啊
你入到去佢哋都唔會教到你啲乜
佢哋只會chur你/逼你夾硬做嘢,令你自己學識
同bug 4 IT 差唔多
big4 IT一定垃圾唔洗諗
你諗將來嘅話,你就train下啲tech底先

你tech係勁大把公司出多多錢請你
平均3次正常喎
大SI先係
香港IT是鳩旦啦
好得去邊
vendor係整嚿成品出黎的廠商
e.g. Microsoft/Asus/Samsung/LG/Google

consulting firm/SI頂盡咪叫service provider/managed service provider
佢地將vendor的solutions add左value
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞