四大會計師行做IT vs SI做IT

158 回覆
3 Like 45 Dislike
其實係
條友吹奏accenture簡直on99 推人去死
Accenture仲請唔請人
呢類公司應該唔算係外國cs撚眼中嘅tech company
真正嘅tech company應該係以develop自己product為主(FAANG,MSFT etc.甚至玩埋research),而唔係接出面客嘅project砌solution為主

但係香港tech scene可能冇乜real tech company,所以
後者就係香港人對IT公司嘅認知,咁Accenture會被吹奏係好正常嘅事
前者

router
你係咪傻仔黎有邊個唔知google >>>> all?
咁係香港都冇 真係睇得上眼既其實係得HF/ibank FO tech, MaYBe~accenture but not really tbh, 再其他就一律都係垃圾
真 只不過係無咁垃圾咁解
國泰project 睇你background派你去邊、無乜say 除非你做左好耐同埋無左你唔得掛
好勁 一聽就覺得你係MBB
咁真心有乜好
人工又唔係特別高
FI一年跳一份嗰啲人工高過等佢慢慢升成截
Chur 都由佢
問題係佢呢兩年升好少人
Big4 都好過佢
的笑容
上Glassdoor睇
A啲人好似仲係完全唔睇你興趣或者有咩skill set
亂咁掉啲人入唔啱佢地嘅project
聽落好似好伏
In-house 起碼有得深入咁去學一樣自己有興趣既野
唔會無啦啦諗住入嚟做data跟住俾人dum咗去寫web app
FI全寫係咩?
老實講,SI人工較底,人事問題都會有,你要本身有基本既IT Skills先好去。
FO全寫係咩?
financial institution
係唔好架啦不過樓主comparing 緊big4 vs Vendor 呀嘛咪比間最勁既vendor佢
how about Cagemini ?
accenture 邊係vendor
佢唔係整product 出嚟
你傻撚咗?Google香港office唔係玩engineering,到有engineering team先再同我講Google>all啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞