四大會計師行做IT vs SI做IT

158 回覆
3 Like 45 Dislike
小弟依家係四大會計師行Non IT TEAM做IT,下個grade應該30中左右,但啲technical skill一定學唔到太深入。近排有另一間SI打算請我,但人工可能只係去到30頭,但佢哋真係做得比較tech啲,比大家會點揀?
SI全寫係咩?
認真問架 大哥
Sexual Instructor
接外判嘅IT公司,你當IBM或者PCCW Solution
Big4 IT 全部都係垃圾

Accenture >>> all 其他垃圾consultancy >>>>> 垃圾 big4 IT (digital)
你話我話

利申:中肯accenture 打手
Advisory啦,不過本身條team唔係行tech路線,請我幫手support咁。本身都想學下佢哋啲accounting野。點知依家Accounting又學唔好,IT個邊同出面世界感覺開始脫節。
但人工差幾千雖然我都覺得IT係IBM Accenture呢啲SI公司比較好。
講真衣加差幾千啫 你轉返真IT下一份工一跳加咁多人工咩都係返曬到有突
accenture chur到on9
師兄可唔可以講多少少?
System integrator =outsourcing 公司
Eg: PCCW-HKT
自己glassdoor睇啦
Wtf are you on about
Accenture >>>>>>> IBM 垃圾仔
你接觸下啲「真」IT你就明架啦 同埋big4 IT係比人笑的

人工差幾千 實力差幾倍 入到同一間公司第時升邊個高下立見啦
咁係唔適合垃圾既
=reseller
幫你砌solutions
睇你想專攻邊方面,有人想做consultancy,咁你可留係advisory,focus係high level幫企業優化管理,因為有人可argue tech嘢可以隨時out source出去,唔值錢

但假如你想做一個tech人,big4就唔啱你了,因為big4唔會花錢做R&D,你要搵D科企,但一定會因爲你唔夠專而要降薪

兩個方向都各有發展,我唔會話邊個好D,做consultant可以問5-6萬以上,做全tech人都可以。

你搞清楚你想做咩先,唔好吓吓講錢,因為揀好一個方向就好難轉,好睇你性格

利申:我做咗big4 IT超過5年,我專攻tech
chur 呢個係事實

利申:做緊IT廠商
big4 pentest 算ok
ibm出名垃圾
死剩個朵

it outsourcing 砌solutions
maintenance都會做
乜狗屎都做 所以參差不齊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞