[I'm stupid] F1 2022 摩納哥站 討論區

1001 回覆
2 Like 29 Dislike
我以為廠隊一定肯俾錢大搞
新手唔熟d politics 野
舊年多謝叻泊車失敗
無人做到 Great lap
Lm
PR marking 黎講, 一定成日捧19叻上去嫁啦今年
Monaco:今次想點DNF
衝落海
等睇你班仆街反燈燈到 Pole to win
想問係同一條件下(路面質素,氣溫,天氣 etc), 軟胎抓地力係咪一定強過硬胎?

唔一定,要睇條胎喺唔喺運作窗口裏面,運作窗口主要取決於車胎溫度
即使所有因素一樣,個現場溫度太熱,或者個場嘅灣位好大負荷嘅話都會令條胎累積熱能
愈軟嘅胎亦愈對溫度敏感,同時升溫降溫都更快,所以亦會比硬啲嘅胎容易過熱,一過熱就會失去咬地力,變相硬胎好過軟胎

除咗賽場,架車都有影響
以前就有車嘅特性問題而令軟啲嘅胎無硬啲嘅胎揸得咁舒服,變相有"quali tyre" 同 "race tyre" 一説,意思係軟胎快得嗰幾圈貨仔,平均嚟講都係硬胎快啲,就算軟胎快都只係快少少,甚至無優勢

所以製造商要做幾款唔同嘅配方,配合環境同啲車嘅性能,喺每個場都要揀適合嘅配方俾啲車用
我相信負負得正
全力支持叻 Pole to Win

Imola:對法拉利連中三元
Barcelona:開口中 冇得Pole to win
Miami 同 西班牙無咩野好似
果期紅邊個咪講邊個囉
上年都有講好多韋少心理質素好x好多次
佢呢排鐘意叫PR63做羅素BB...
主席叫到佩佩
咪因為個膠流流
保子=我嘅男人
Club house 我只推薦鹹狗台
最新一集真係好好笑
做咩事
帶槍上私人飛機,好似保釋左出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞