Netflix發嘲弄meme「買不到快篩」被台灣網友出征

443 回覆
133 Like 34 Dislike
都已經移咗民去英國,仲咁口臭,
你似你口中嘅繁體支那多啲
,仲要係食人血饅頭嗰隻

港女洋腸夢 #60642
開始唔理香港啲新聞
係!多謝仲坐緊監嘅手足

一個n個移英後改變既習慣
https://lih.kg/vdhKbsX
#202 回覆
你知唔知咩叫反諷你係咪第一次上連登
公司派左好多未用過 點樣可以賣俾台仔
要你捐就有份
你個P牌對待我就真係用「不用分那麼細」嘅態度
台仔屈毛力得強
中國同中国政治上的確係唔同
但你話個分別大到日韓咁就妄想咗喇

你問下其他國家幾時承認 爭取下建台灣國好過係度
自我安慰 你係度想說服連登仔有乜用姐
問下點解被人話繁體支那好過啦

連最愛嘅日本點解仲唔承認中華民國台灣係國籍?
想係日本退中國台灣籍都做唔到

講到乜中國人唔識睇繁體?
你唔會係覺得繁簡體 同中日韓文嘅分別咁呀
最多識睇唔識寫姐,大家係講同一套語言,咪姐係好似塞爾維亞國內拉丁字母同西里爾字母都通一樣
反台 = 五毛?
偷換概念?
你不如重新整理下思緒再講過
就會明你段嘢goodest logic
傳言就係部分事實,然後傳開去就會自我實現
台灣部分地區短缺係事實,好似台北同新北
但高雄同台南就冇咁嚴重
呢幾日返緊貨都係事實
咁meme 傳播速度快,且去脈絡化
咪會引發更嚴重搶購潮,傳染埋其他冇搶購潮既縣市
邏輯有咩問題
奶台狗好撚肉酸啊
都已經咁多日
要搶購都係因為有剛需
因為一張圖而去搶
巴打03年搶開板藍根?
係咪太睇得起台灣,台灣有幾多on9
之前傳廁紙加價就搶到廁紙斷貨
台灣No. 1
仲有雞蛋
認真的 新聞都算
如果大家會因為一張meme圖去搶嘢
反省嘅應該係佢哋國民嘅質素
而唔係怪整meme個人
又唔係遙言

如果佢哋嘈/擔心嘅嘢就係你留言所講嘅
咁即係大部分都係有思考能力先會怪Netflix
咁又點會因為一張meme到就引發咗搶購潮呢?

邏輯點講都唔通
不如直接認咗班人係玻璃心啦
成班顛狗咁 一講親台灣有咩弊病就超勢咁吠
原來成大半個國民黨都係五毛
投國民黨又係好多五毛

台灣五毛多過大陸呀
你移民大陸安全啲呀

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞