『薪火post』BNO 續期資訊(112) 睇頂置 –– 睇清楚POST名

1001 回覆
15 Like 0 Dislike

岩岩終於收到bno啦。
我發覺新版個外皮無以前咁硬。
HM Offfice 已經withdraw左我媽媽BNO既申請

話說send 左兩次email比HM office都無反應。
我拎多500蚊用DHL郵寄多份文件比佢地...

佢地話9月7號前收唔到就會withdraw...
我9月1號DHL寄,9月6號DHL話寄左去HM office...
9月7號就收到email話 withdraw
得個電話冧把,打去排長龍。
https://www.passport.service.gov.uk/help?cookies=true

建議你由你申請到withdraw整個過程用timeline寫信俾HMPO,裡面應該夾埋你覆過HMPO電郵hard copy及DHL投遞證明,證明你9月6日或以前已回覆HMPO。信入面寫埋你申請編號、聯絡地址、電郵。你唔一次過由頭到尾寫清楚發生咩事,佢地根本無時間左一忽右一忽挖返你啲紀錄同文件出嚟。最好信裡面一次過講晒。

我有朋友係英國公營機構做類似嘢,又係亂到九彩,佢話有幾千個電郵未睇,根本都覆唔切。

你可以打電話嘅,公眾假期都有人接聽。不過咁,你同佢講完,佢話幫你跟進,咁你信唔信佢先? 寧願慳返啲電話費,寄封掛號仲好。你呢個case睇怕都要等一排先有回覆。好好keep住所有communication紀錄。
收到巴打,我會打電話同HM OFFICE講一講...
叫佢hold住,最怕佢withdraw後寄返D 資料比我
我會照打過去先...因為係最快既方法通知佢地...
如果我再寄信去澄清,由寄去到佢肯拆我封信,可能用左半個月
巴打講得好詳細
我會寄多封信,入面print哂D email日期 + 我DHL去到當地日期...
顯示我成個8月等緊佢email通知。再講9月7日前已經DHL郵寄左"補交文件"。

但我會打電話過去先,想快D通知佢地,等佢地唔好withdraw後寄返D資料比我。
因為我寄得信,到佢拆信可能又過左半個月...
我覺得你寄email得咖喇,呢d唔需要寄信

到時佢應該都係會寄返d野畀你,然後叫你用paper免費申請多次
我唔會再send email去,我之前成個8月就係奶過野,搞到依家咁。
前後send再兩封,佢話會有人跟進,去到9月都無,然後withdraw左我。

加上佢withdraw封信入面條LINK,聯絡有有比電話同地址。
https://www.passport.service.gov.uk/help?cookies=true
我直接打過去,再寄實體信比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞