『薪火post』BNO 續期資訊(112) 睇頂置 –– 睇清楚POST名

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
我著風褸係屋企亂影都得佢有講明邊啲得邊啲唔得
無講即係無所謂
尋日去郵局寄左舊bno passport+身分證副本+住址證明+特區副本,空郵掛埋號都係$37.5
不過唔知洗唔洗3星期先收到呢
唔洗啦 呢家好快
十幾日度就HMPO轉STATUS
唔趕既可以咁,我用DHL 成五舊水,淨係快過同期hk post 掛號巴打一星期左右 (HMPO 簽收後都係等幾個禮拜先搞)
原來有講

Why your photo failed
It failed for these reasons:
Photo not from last month
The photo doesn’t look recent. Please upload one that was taken within the last month.
5月24 Documents received 到而家都仲未有消息
入人地境睇當地認唔認BNO

基本上都當係英國護照 不過要唔要簽證呢樣嘢就自己做功課啦 而家少咗地勤check呢一環節
而家問題係按規舉 身分證出境係ok
但會唔會俾人玩係另一件事 離境係身分證e-gate 之前仲有一個位係有人check你個boarding pass 同護照
我5/15到而家
日鳩日屈人五毛 唔啱聽就係五毛
你呢幾年係無出過國定點
2019年同2022年嘅香港機場係兩個世界

最簡單你試下打去漢莎香港office 問下佢地而家認唔認bno

實情就係而家香港法律唔承認BNO 你幾唔鍾意都係事實 航空公司係在地做生意遵守當地法律係慣例
最簡單 google map disputed territories 係唔同國家會按照當地嘅主張畫界
你唔滿意最多可以做到既 咪抵制間公司 唔撚搭邊間airline

台灣夠唔認BNO 一樣係矮化BNO護照 咁又係咪五毛呀 你最多可以做到既咪唔撚去

講到最後 by rules 呢到講嘅 身分證出境 航空公司按目的地檢查旅遊證件全部都無錯
問題係 機場保安/入境/地勤 是但一個做多一步 玩鳩你 你可以點做? 政府而家係擺明保護緊佢地

係你屌人昆大家用特區護照嘅時候 不如試下解答個問題? 否則呢種盲反 對BNO護照實際應用既討論 一啲幫助都無

係外國BNO俾人玩 你都可以據理力爭 玩盡啲搞司法覆核 叫領使幫手 係歐盟直接有law back up your claim.

香港??? Are you FUCKING joking?

睇死有人用bno +身分證被人搞 你係呢到只會講風涼說話 之後就係五毛 總之受害人一定係錯
FYI, lying to the HMPO, an agency of Home Office, not only is a criminal offence punishable by UK law, but also jeopardise any future dealing with the Home Office, typically on the matters such as applying for a UK visa, ILR, and citizenship.

Failure to disclose known information which is required under a legal duty, constitutes an act of fraud.

Actually I’m not writing to you, I’m warning the others not to be misled by your false information/assumption(s).
執屋先知原來自己係bno....過左期成15年 仲續唔續到
4月27申請
DHL 5月4寄 5月6到左簽收埋
HMPO 6月6先轉status話收到
之後一直無消息
轉DOCUMENT RECEIVED 等一個月左右就APPROVED
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞