『薪火post』BNO 續期資訊(112) 睇頂置 –– 睇清楚POST名

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
6月10 號 Documents received 但仲未有updated
另外 我有美國簽證喺舊護照到 但舊護照同美國簽證個名有啲唔同
例如之前個名係 Tai Man Peter Chan 我而家就改咗Peter Tai Man Chan
上網睇過去美國嗰陣兩本護照一齊用就冇問題
請問呢度有冇巴打有經驗 thank you
再攞過簽證就解決晒所有野
攞唔切 可能10月就落去美國 加上仲有一年就攞到加拿大passport 而家再去申請有啲多餘
咁可能新舊護照+帶埋Deed poll 去會安全,in case比人周都有得解釋。
我嗰陣改佢冇俾deed poll我 唔知可唔可以叫hmpo嗰邊會唔會出張信證明我改咗?
你都識得講改咗名。ABC 改做CAB 就係唔一樣。

Tai Man Peter Chan (First name: Tai / Tai Man)
Peter Tai Man Chan (First name: Peter)
根本睇唔出係同一個人嚟。

問 8. 我的護照已過期,但美國簽證仍有效。我需要申請新簽證嗎?
當領取新護照後, 旅客可持一本附上有效簽證的舊護照及該新有效護照前往美國。但是, 兩本護照必須為同一人, 相同種類和相同國籍及持赴美國主要目的所需的恰當簽證類別。新護照的新號碼及舊護照上的剪角不會影響簽證有效期, 只要剪角並沒有損壞簽證箔紙/貼頁。若兩本護照上的任何個人資料有改變, 他/她必須申請新的簽證。有關美國簽證及預約面談的資料, 請瀏灠http://www.ustraveldocs.com/hk。

https://www.ustraveldocs.com/hk_zh/hk-gen-faq.asp#qlistgen8
我阿爸6月頭document received,7月頭已經收到新passport。
我同佢同一日document received,而家仲等緊
唔作準,我同我阿爸6月頭同一日document received,佢7月頭收到bno,而家8月尾了,我仲等緊轉status
多過兩間
我個application 應該俾左佢地墊枱食 fish n chips
想問用dhl既由delivered到見到document received要幾耐
等左幾耐?
幾個月掛
同上面差唔多都係6月中
6月頭仲等緊既我表示無奈
係英國入面申請會唔會快啲
交左幾次自拍都話有影係塊面到 明明網站都話合規格

利:單人申請
你意思係份件佢地簽收咗,到個status 轉documents received 要幾耐?

唔知有冇理解錯意思
我就係第二日就轉到去documents received
搵張證件相scan比佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞