『薪火post』BNO 續期資訊(112) 睇頂置 –– 睇清楚POST名

1001 回覆
15 Like 0 Dislike
收到E-mail話address evidence 係photocopy, 但我明明係寄左份正本政府信俾佢
應該點搞好?可唔可以E-mail佢同佢解釋番??
由幾時開始呢到變咗只可以報喜不報憂?

事就係得一件事 不過確實發生過 同埋有埋背景同資料 我亦都相信呢個唔係單一事件

『薪火post』BNO 續期資訊(111) 睇頂置 –– 學習與疫共存 重回正常生活
https://lih.kg/vKyOxnX
#119 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

我就唔知邊個好啲了

教唆他人用隱瞞資訊方式去申請英國護照

定係 叫人留兩手準備 aka 「水人續廁板」

再者 真係唔知單憑護照可以有咩參考價值去判斷一個人
大把香港人係無選擇下得一本特區護照用 同時間一樣大把BC/BNO出賣香港同英國利益

實情就分享左 唔信咪查證下 證據又攞唔到出嚟 問題又解答唔到 可以做到既就係五毛五毛咁叫

坦白講呢種質素同見解做成既禍害更甚於五毛

如果聽你啲山埃方法咁做 我上年就真係等滯留喺香港
直接reply佢個E-mail? 佢寫住話please don't reply to this email
唉。我阿爸同我一齊續bno,同一日到hmpo(17/5),同一日轉document received(9/6)
我係正常續期,佢要副署
佢而家轉埋passport printed,我就仲係document received。我係到諗係咪我張相係咪太光搞到有少少陰影,搞到要等職員彈我鐘。
Btw我阿爸副署係搵我阿媽確認。我初頭都以為會彈鐘要再搞,點知得左。不過唔建議大家試,唔好好似我屋企咁唔跟程序做嘢
想知除左中國,邊度唔認bno
其實以我所知得中國同台灣唔認咋 我之前個問題係佢地係香港既機構唔認 實際上當地入境機關承認 咁我懷疑係佢地係香港嘅員工自作主張 又或者係香港政府有同佢知會左咁
本身就係唔認個BNO同埋特區護照先要整個入台證呢個折衷方案出嚟
的確係唔認,港澳關係條例第四條已經定義咗乜嘢係台灣定義嘅香港居民。

//本條例所稱香港居民,指具有香港永久居留資格,且未持有英國國民(海外)護照或香港護照以外之旅行證照者。//

所以你用BN(O)入境台灣,你喺台灣嘅身份叫「香港居民」,stamp 嘅都係你張台證唔係你本護照。

https://law.moj.gov.tw/LawClass/LawAll.aspx?pcode=Q0010003
我咪講咗點解要首先申請入台證

正常英國護照係可以免簽證入台灣
會係護照到吸印

之所以要入台證就係法律上不承認特區同BNO護照

之前有清係到分享過啦 台灣入境機關有次係BNO誤吸印要特登cancel返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞