歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (141) 廣告就識賣post又唔柒開

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
唔好意思巴打,Quote漏左你,#48同50有

官網幅圖係有少少罅嘅
如果好大力㩒粒件落去都仲有條罅,可以試吓拆返出嚟斜斜哋剪短枝樁,再裝返入去睇吓條罅會唔會細咗

水口色差係正常,俾你用埋拋光劑都係喺度
呢樣一係開無視大法,一係上色,或者試吓噴消光睇吓會唔會冇咁明顯
不過中間嘅白點係白化,代表剪嗰陣把鉗太鈍或者剪得太貼拉扯到啲膠
可以試吓用指甲刮,下次剪水口剪遠啲或者買把神剪

山仔係因為砂紙太軟磨唔平水口
要用打磨板或者銼刀磨平,再用砂紙磨走啲痕
砂紙磨完有花痕代表用太大力或者砂紙號數隔太遠
壽屋囡囡ABS膠由#800開始磨就夠,#600係用嚟大執(段差、表面收縮 etc.)
花痕就用粗啲嘅號數再磨一次,磨到冇痕先換大no.嘅砂紙
想買套mg巴巴托斯既GK黎試下砌 有冇巴可以比少少建議有冇d咩工序一定要做/做左會好d
無緊要1001個回覆,邊quote得哂咁多個喺度輕鬆啲得
次次假組都係用第三種剪法終於可以cap黎同人解釋
self-healing好碎料㗎咋喎,只係𠝹完睇唔到條痕咁解
文具舖求其一塊PVC軟膠cutting mat都做到
甩皮
上面玉藻前d 圖 靚到
砌gk講得出嘅修件技巧都有機會用到上色前洗件就一定
同埋超建議要假組,成隻合埋再tune tune關節鬆緊有時啲gk加加埋埋好重,笨大副骨未必好企到
我有時懶到直接係凹果邊剪一刀算
我明白不過多謝你share出黎令我發現到
明明呢個技巧假組素組都用得,但就少人講咁
不時見到叫春咩要大力金剛指又白化又盛,心諗使乜呀,咁樣剪一剪就得
呢個我驚太鬆剪椿有得就住剪幾多
想問下Gk d膠會唔會脆過bandai啲ps膠
我望都冇望到
覆完上一頁左
下次唔敢了
除褲啦唔好講咁多
唔該硒大佬,感謝詳細解答
山仔果度我買番把銼刀先
色差果度,我學巴打話濟無視大法算

仲有一個低能問題,但如果上色既話,我有mom過post買左把ps290同埋水性油,但完全冇用過冇經驗驚噴壞,想問下練噴塗係咪搵膠匙羹練最好?
拎廢件練最好 膠羹鳩噴都靚
明白,睇youtube片成日見人噴匙羹以為熟手先噴得掂
多謝送禮勤巴打

好高興認識你
我第一次買,以為好勁嘅嘢黎,
原來週街都有嘅公廁技術
劍士巴,係咪想做羅志祥
好似上Post都有巴打咁講過,
話模型Post得我一個係咁

窮小子巴你地比面讚我姐
我想問pokemon 有冇出模型? 我砌完部衝擊想玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞