歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (141) 廣告就識賣post又唔柒開

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
我買左3支都唔敢亂試本身隻hug103都比較難買
你今晚番去開黎撩下先啦
我諗你見到就會有個idea 使唔使買thinner ga la
當年00 彈珠人, 鐵血條腰,
https://www.wormxtoy.com/2020/08/GSIAQUEOUS.html
早排成日貼/見人貼, 理論上用水都得
而我自己就比較常用油性thinner同75%乙醇嚟開
當我要入落筆到噴就用油性thinner
當我喺屋企手油就用75%乙醇
基於上面嘅便利性, GSI aqueous係我目前最優先考慮同常用嘅系列

利申: 打手
到時又要電競
福神
想問你開樽之後見到佢有幾稀?
acryson 就真係稀到水咁
aqueuos 呢?

想知係我買果批貨有問題定點
咁多口問一句, 之後落油性消光情況係點
aqueuos唔係acrysion咁高流動性, 但都冇油性嗰邊咁杰
acrysion我自己嚟講一開始有少少唔係咁識駕馭
佢的確係好似好稀咁, 但與其話佢真係多thinner嗰種稀
我更加偏向覺得佢入面嘅成份上下分離得比較明顯?
即係連搞混完都好似好快沉澱返一樣
不過除咗喱啲小問題之外我覺得都幾好用, 尤其佢而家出埋緩乾劑同新噴筆用thinner, 當我做啲類似AV油或者AK油之類嘅用途而又要求一定嘅顏色鮮艷同光澤嘅時候就會揀acrysion
我喺面頭照樣用gx100, 唔會好似acrysion咁龜裂(如果真係太多)
消光同樣道理, 但我最後都係貪快所以用返水性priemum噴罐消光
感謝福神
佢的確係好似好稀咁, 但與其話佢真係多thinner嗰種稀
我更加偏向覺得佢入面嘅成份上下分離得比較明顯?

佢個感覺似係d pigments 同本身d "thinner" 唔係好溝得埋咁
所以我都唔太明應唔應該開稀
試過有隻色開完,稀到我用龜泵都吹到痴唔實件件

但係當用過佢之後再同AV 油比 (唔係藍蓋),佢的確係鮮艷好多
AV 油本身自帶左消光效果 (可能係我唔識用),搞到d 色好死實實
sorry, 係我
我其實基於喱個原因好早就放棄主力使用AV/AK油嘅想法
主力使用AV油上色嘅模型都只有光武二式一隻咁大把
https://sites.google.com/view/lihkg-model/%E4%BD%9C%E5%93%81%E5%88%86%E4%BA%AB%E5%8D%80
即係有對耳仔嗰隻
一開頭新油可能真係唔洗開稀, 不過擺得耐都係要, 佢可以變到好杰, 杰到好似白膠漿咁, 我支黑鐵色就係咁
如果真係要講喱個feature引申出噴嘅時候要注意啲乜嘅話, 我覺得係如香坂喱條片咁, 千期唔好因為第一層油好低遮蓋力而俾大油
https://www.youtube.com/watch?v=uhuuWvZpK0I&list=PLMe6fypbQXW4SNtJ0lwI1EcntqcAbkGwR&index=8&ab_channel=%E9%A6%99%E5%9D%82%E3%81%8D%E3%81%AE%E3%81%A8%E6%A8%A1%E5%9E%8B%E4%BA%BA%E3%83%BC%E3%82%82%E3%81%91%E3%82%93%E3%81%A1%E3%82%85%E3%83%BCTV
我諗你都睇過條片所以都唔洗講太多都明
因為當上第二層就會即刻順眼晒
https://www.mr-hobby.com/ja/product1/category_6/2710.html
以防萬一話埋俾你知, 樽裝水性priemum top coat已經變咗普通系列入面嘅透明油系列
AV 油果種死實好似唔岩拎黎做大面積平噴
但係當見到爽爽同街貓大師都可以做到鮮艷既效果就會諗係咪自己問題
佢哋太勁
跟唔到
好可惡呢兩條友
今日又要電競了

臨天光瀨尿

噴好哂成隻,點知衰係最後噴光油呢部

噴左金色好地地,跟網上指引最後噴光油,結果一噴就GG,d金色溶左透返黑色底灰出黎,立刻變屎色

請問各位師兄正確做法應該係點

我既做法:黑底灰、然後GX201 1開2、乾兩日之後再上UV Cut Super Clear III 用Leveling Thinner 1開2,一噴就GG
講錯左,我隻金係GX203
落Coat溶漆好大機會係你一黎就噴得太濕
正路薄噴一層等層coat包住d 件先噴厚佢就可以,雖然我咁耐都無試過出事

I am ready
一陣4點
今日四點,你會做d 咩野呀
有個健康既網絡,搶PB 都咁有latency

Work hard. Play hard.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞