點解女清潔工可以隨便入男廁?

352 回覆
1012 Like 33 Dislike
路過
個人覺得呢樣似父權多啲
利申 唔識父權女權乜乜乜權
但見到呢度部分留言內容就知呢個現象唔關女權事
女清潔工入得男廁係因為好多人覺得唔存在「女人性騷擾男人」呢樣野呀 關女權乜鳩野事 係咪女權話女人入男廁冇問題呀

「大家包容女人入男廁」係邊個造成呀 男人呀 因為男人唔出聲呀
女人出聲屌男人入女廁係應份架,點解又變左女權當道呀
我都覺得係
上面有巴打一針見血

男人只會笑住問你係咪細鳩驚俾人見到 之後自己覺得踩完你好有滿足感
大聲講句,含喇八婆,佢就會即刻走
本身香港就大多係女仔食住男仔,之後仲得了嘅
如果你堅持「大家唔覺女人會性騷擾男人」係女權撚造成既話 咁就冇討論空間啦
希望推到上熱門! 多啲人留意呢個問題
ching唔洗咁激動嘅
另外位ching都係同你學術討論緊
個人覺得呢種現象叫父權應該貼切啲

例如部分男人(呢個post好多)覺得身為男人唔應該怕俾女人睇 又或者笑樓主係因為自卑先介意 咁當然有啲女人都係咁諗 覺得男睇女唔ok但女睇男ok

其實兩位ching觀點都一樣
而我絕對認同唔應該有女清潔工入男廁 至於強姦嘅法例 我絕對認同係需要修例加番女性都有機會係強姦犯呢樣野

大家爭論緊嘅只係點形容或解釋呢個社會現象
我就覺得基於呢個現象背後嘅主因並非女性想爭取入男廁 而係社會有個普遍諗法覺得男性冇需要阻止女性入男廁(咁呢個風氣/政策固然要改 因為有異性喺廁所 男性會覺得唔舒服係正常)所以先提出父權係一個貼切啲嘅label

不過只係個人睇法 可以唔認同嘅

同埋其實本身女權呢個概念係提倡男女平等 (即係男唔入得女廁 女唔入得男廁) 只係香港用得多黎批評啲霸道、自以為高人一等嘅女性 先令人覺得女權=貶意詞
sor 想回覆樓上有位巴打但撳錯掣
係直頭咩都睇唔到
唔計叫雞我都睇過十幾個閪啦
咁我係咪可以喺女厠自出自入呀
冇人想知你碌繡花針有幾細呀
呀姐心諗細到睇唔到你條J
我都唔明
公司啲女清潔工成日一嘢打開男廁對門,我哋女同事行過都要即刻迴避,好老尷
敲一下就開門,人哋點反應得切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞