開汽車美容店 你問下 我又答下 (2)

157 回覆
5 Like 3 Dislike
係唔係PIAA?
點解?
想問洗完車搵支噴蠟輕輕打個蠟夠唔夠做懶人想架車令啲但又唔想次次都搞咁多嘢
可唔可以影張相睇下先 你個情況可以有好多原因
簡單啲講 搞衰咗 有無洗過車? 係咪洗完都係咁?
打蠟萬歲
首先 上鍍膜既施工商有無幫你做得靚係一個原因
其次 油膜去得夠唔夠好又係好關鍵性既問題
你自己做定係有人幫你做? 用咗邊隻水撥?
睇下你平時洗車保養有無破壞到鍍膜效果 有無邊啲地方做得唔夠好
成年後先返去做保養 其實同唔做都無咩分別 要破壞咩都破壞晒啦
呢個係施工商太差導致既問題 正常唔會有穿窿既問題出現
跳水撥除咗因為水撥唔好 仲有機會因為水撥唔啱位 再加埋有啲水撥係專為唔啱位而出 最緊要係了唔了解每個牌子水撥既特性
正常護理車程序 絕對唔可以缺少以下程序
先用水沖
洗車泡沫
洗車手套抹泡沫
過水

呢個係咩車都必定要做到既最最最基本洗車方法
如果做唔齊 其實你泊邊都容易搞衰架車

如果你想架車真係Keep 得靚 唔止咁少程序
1. 水洗一次
2. Pre-Wash 五分鐘
3. 水洗一次
4. 洗車泡沫
5. 捽車
5. 水洗一次
6. 鍍膜洗車液
7. 捽車
8. 水洗一次
9. 吹風
10. 抹車

中途可以再加少少野 但做足呢樣野已經唔錯
大把水潑話自己鍍膜專用 牌子唔推介啦
因為.... 因為.... 我諗唔到點解會穿.... 可能師父手勢唔好.... 舖頭唔專業.... 掛
你做咗鍍膜再輕輕打個蠟 應該洗兩三次車就夠玩完
雖然唔知邊間「美容店」話你知咁樣係可行
但係永遠唔唔好再幫襯佢啦 佢連基本知識都無 好明顯呃飯食
我係自己搞
我去完油膜用水喉沖塊玻璃
會有一幅水簾咁掛係玻璃到
之後先再上雨敵

我用過3m同原廠水撥
全部都係跳
佢問緊鍍膜有咩缺點啊 醒目老闆
做鍍膜前唔洗打蠟上連登搵客咁折墮啊
https://youtube.com/user/bearhotpot
洗車睇台灣佬做學得仲多
如果車漆到有細細粒泡泡係咪一定要剷起成層油再噴過 同埋通常幾錢 一件尾fender 普通銀色
咁有可能水撥本身同架車既Setting 唔夾
上網可以搵到 有某啲Youtuber 講過解決方案係調較返水撥既角度 就可以解決呢個問題 我覺得呢個方法係可行既 但要小心會搞衰咗
一睇就知一定係咁樣問緊啦 係我理解唔到能力有限
鍍膜一定係穿窿出問題啦 邊有專業汽車美容會唔做漏野咁得意嫁 話晒都做緊生意嘛
如果我既言論令到你公司搵錢既方法被質疑 首先我講句唔好意思
不過我開得呢個Post 就預咗會有人唔鍾意我 甚至惡意攻擊我 亦一定有人想 R 生意 呢啲我全部都唔介意

亦希望大家睇到個Post 之後知道咩野先叫汽車美容 唔係做咗一段時間 就等於可以亂咁舞個客 當個客係傻既

我做完鍍膜一年後啲客返嚟我完全見唔到有任何問題 連跣水能力都Keep 住好高既水平 所以理解唔到點解會有「穿窿」既問題出現 希望你可以教導我點先可以搵到更多既問題比車主 從而令生意額提升 麻煩晒🙏🏻🙏🏻🙏🏻
如果有簡單睇過最基本既基礎知識 就知鍍膜前應唔應該打蠟
不過呢一行最慘就係連做美容既專業人仕都無真正理解清楚成個程序
連邊一刻應該做邊個步驟都搞唔清楚 先係呢個行業可鄙既地方
你係做翻噴油之後出咗問題? 有無相可以望下?
對唔住可能我講得1999我無做鍍膜
如果無做過鍍膜 可以用蠟做返啲門面野令架車好似唔太差 但係始終無令到架車變得好靚 即係好似女人咁樣 塊面好靚搞咩都好靚 但如果個底唔靚 無論搞咩都要先遮好咗個底再做化妝野 唔係唔得既 但始終唔係由底層靚上嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞