開汽車美容店 你問下 我又答下 (2)

157 回覆
5 Like 3 Dislike
唔會, 有層coating 會令d 污漬易洗d ,又會疏水, 日年之後 ,想靚就做多次輕輕拋光 ,再上coating 就掂
多d 清潔下玻璃, 日子耐左搵舊clay bar , 推下, 加dd. S 牌雨撥清潔劑落去 咁應該唔會太差。 雨撥耐左其實都係要換
你有無做好去油膜先?
有做好咗去油膜其實好多產品都好用
但如果無做好去油膜 用咩玻璃鍍膜都好快玩完
你有無拎過出去比人睇過? 正常應該打得走 不過打走咗要補返Coating
如果係比其他油漆侵蝕咗
先試下WD-40、酒精、松節水、天拿水
盡量用無咁傷車漆既方法試下先 唔得先再上一級
唔好亂咁「那」佢 如果唔係可能傷咗原車漆
小心啲 一步一步慢慢處理
打蠟大約Hold 到1至3個月左右 就會比你平時洗車 太陽曬 落雨淋等等既日常用車習慣清走晒
不過即使係咁 打蠟都唔會多餘 因為佢可以令你車漆保持住有保護既狀態 亦容易啲洗車 有污染物時亦都會容易啲處理
不過缺點係要成日做保養 如果你有一間真係幫你Keep 車既舖頭 一年大約打3至4次蠟 正常都Keep 到部車靚仔
一年之後
本身有鍍膜,之前用點油筆點過個車頭冚
之後覺得啲色差好撚勁所以用白電油抹咗
依家個車頭冚一撻撻,可以點解決?
你個鍍膜做咗幾耐?
3個月
咁唯有去返幫你做果間舖同佢講 睇下肯唔肯幫你淨係搞個頭冚啦
你自己唔識搞 會越搞越衰
有做去油膜,買咗部機磨,用手卒卒到手軟
有冇圖睇下
冇呀 其實我又唔太care
想睇下有冇野可以自己做
其實如果你有去清油膜 基本上大牌子出既玻璃鍍膜都係咁樣用 真心分別唔大 唔好用錯水鍍膜就得喇
Um... 你驚唔驚自己搞會衰埋先 同埋你肯為咗呢啲印買幾多錢野 如無意外你做完一次兩次 通常都係擺到過期嫁喇
最近部車打完蠟
有次出車泊定之後見到車頭冚有啲不知名污漬
即時用紙巾同濕紙巾抹
抹完之後有一撻撻痕留低
有冇ching可以話我知點解
形容下啲污跡
短時間內唔清理 已經乾咗就會咁

抹完之後就變咗咁
打蠟搞掂
想請教一下
玻璃去油膜之前無水撥跳
但用左carpro隻去油膜同雨敵玻璃鍍膜之後就跳到仆街
請問有咩方法可以解決水撥跳呢
鍍完膜話一年後返去做下保養,通常係做咩?
通常都會穿窿 返去搽多陣鍍膜
不過鍍膜呢樣嘢唔做好過做
有鍍膜專用水撥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞