開汽車美容店 你問下 我又答下 (2)

157 回覆
5 Like 3 Dislike
想問下打蠟去唔去到花?
有啲話得有啲話唔得
請問師兄有冇邊隻牌子好介紹,中咗5撻屎
$150買$1000生意
已經好平
去花既都係 d 蜘蛛紋,刮痕之類,去唔去倒要睇深淺。 深d 可能又沙紙又要用機pass 好多野,用時間d 囉, 平果d 鋪冇錢賺 又唔會幫你做得咁砌底
手捽就求其去汽車用品鋪整支 M 牌試下先囉
隔熱紙有無做? 好似海鮮價咁
係咪話要整枝洗車嘅蠟定係有啲咩名叫呢啲
屋企有枝3M幼蠟唔知有冇用呢?
要睇你支3M 係咩黎

師兄 請問呢枝得唔得
架車鍍咗膜 會唔會有咩影響
呢支都應該得, 但會可能整走d coating.
記住唔好諗住coating 好避彈衣咁,乜9 野9H
咁都係等鍍膜嗰到幫我攪攪
好驚整壞層膜
想請教下車身膠件Hi 咗D車蠟而家變白咗有無辦法整返黑佢/整返無咁白?

白色粗蠟 紫色油蠟
白色粗蠟 黑色幼蠟
膠件可以鍍膜還原黑色
去紋 冇拋光機做唔到
手搽會製造更多花紋
想自己整的話有無辦法搞?
咁冇辦法啦屌
呢啲嘢都係俾番專業人士攪
自己買鍍膜劑
好,我試下,唔該哂
睇你個模式係點 如果係專攻洗車既舖頭 唔駛比好多 只要平就好快比人知道

如果你係主攻做鍍膜、PPF、色紙呢類比較專門技能既舖 每個月用一兩萬其實Facebook 都無乜野返嚟 Google 每個月幾千應該差唔多 同埋如果想形象再好啲 整個網站 果啲時間都駛唔少
呢個好睇佢開喺邊度 用咩料 交咩手工比你
料錢平起上嚟可以千幾一卷 貴既過萬蚊都有 有啲好特別既紙我知要2萬幾3萬 但係我諗九成半以上既車主都唔會考慮呢啲料
之後加返舖租、人工、廣告及營運成本 再報個價比你
如果你話普通磨砂白色都有一萬至六萬幾既報價 只能講報得貴果間舖一係手工好勁 令人唔噴油都要揀佢 一係佢真係唔憂無生意

正常一架私家車 普通磨砂白色 應該報緊14000~23000左右呢啲價
如果你唔打算啲油再見人 又唔諗住要貼過第二張 可以咁樣諗既
你Wrap 得一年左右 張紙開始明顯變差 兩至三年左右未必仲頂得順張紙個狀態
但係你要起張紙出嚟 可能已經好難 出去都未必有肯幫你起紙 起咗都未必肯幫你貼過
平既紙無保證 我會建議去到幾平都好 最起碼都要有返咁上下牌子
通常都係指拋光研磨既工序 做得Detail 既會用砂紙行晒全車先 然後慢慢做返光滑 不過香港好少人咁做 要做足程序淨係呢一Part 可能都玩十五個鐘 當淨係計人工舖租 錢都唔賺你 有其他生意都唔做 都要做足三日 你諗下應該收咩價錢
有做 不過唔報價喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞