開汽車美容店 你問下 我又答下 (2)

157 回覆
5 Like 3 Dislike
做係無問題既 但如果你想去做鍍膜令石仔花痕無咗係唔得既 最多係幫你點返油 因為石仔花痕係打走咗你既油漆 鍍膜唔可以遮蓋到
咁又唔一定要既 不過有泡有氣氛啲囉
其實落洗車液個原意係令車漆面變得滑啲 從而用洗車手套抹過既時候少啲傷害 只係而家啲洗車液加咗好多唔同既野落去 令到功能多咗 但唔一定合適你自己架車既需要
舖名就唔講喇 大家喺度交流下心得
講真鬥到個價咁賤 仲邊交得足功夫
我之前都有大約計過比大家睇 當一架車要做足基本施工流程
一個全日係絕對走唔甩 廣告+人工+舖租+雜費
淨係成本都用咗唔少錢 都未講一間舖唔一定每日都接到單有人嚟施工
仲話間舖想賺錢 你諗下要收幾多錢先做得到

如果有興趣做Part time 可以TG我 大家夾下有無合作
又調返轉咁問
車主又有幾多個肯花錢去洗車 100個都未必有1個
睇返你係唔係有特別問題要搞 如果無特別玻璃清潔液 乾布 濕布 玻璃布應該就搞掂
你個印係唔係乾晒先搞? 本身有無做鍍膜? 如果好小事 可能洗次車洗乾淨埋都唔奇
無專登攻呢個範疇 但係有電單車嚟洗車我都會接既
佢有幫你拆鈴做鈴鍍膜? 如果係咁都幾好 因為好多間都唔拆鈴
講真 打個蠟都要呢個價啦
打蠟去到 不過睇你個打蠟係幾多錢 講真如果幾百一千果啲 計一計時間都知追唔到進度
其實主要唔係話打蠟定鍍膜去到花痕 去花痕有去花痕既程序同方法 打蠟定鍍膜只係睇你最後上果層係咩野
傳統師父學既係用粗幼蠟打靚個底先 但係做鍍膜其實唔應該咁做 要用其他拋光研磨劑 做靚咗架車再上鍍膜
搵人搞算啦 你買支研磨劑返嚟用幾年都用唔晒
睇你盤生意點計啦 流量有幾大 人手同舖租佔咗幾多錢
我有夾開人一齊做 外判出去
隔熱紙應該個價都幾穏定 你會唔會係格錯咗價
落蠟之前 諗清潔你架車有無做過鍍膜先 唔好亂用產品 最起碼問清楚幫你做美容果間舖件產品用唔用得先
唔好睇唔開
可以 但點解Hi 咗D蠟就變成咁? 係咪落機捽過佢??
可以影張相嚟睇下先嗎?
你用果隻未必係鍍膜 但坊間係有產品可以令膠件變黑 不過首先要搞清楚到底本身件野發生咗咩事先 如果本來係污漬唔係消失咗一啲物料 咁樣Cover一層野上去 最終都係治標不治本 未必係好事
你咁講一講 我突然諗起有間賣廣告話上門幫人做鍍膜 話自己身體好強健 所以唔會幫人落機打架車 全人手做 所以做完部車特別靚
可以 但係你要清楚你件膠件發生咗咩事先 然後再用相應方法去處理
玻璃鍍膜用邊隻好?有無介紹?
大把流四呃飯食
乾左先洗走
有鍍膜但洗左好多次車都仲有個淡印
車面有油漆跡要點搞
白油凸左上黎
打蠟?
天拿水
想問每個星期洗車

打蠟會唔會多餘?
洗車係咪會洗走層蠟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞