9成按揭/ 高成數按揭討論 - 21

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Thx
有冇人知預先批核要幾耐先出到result?
問過大貓 都要3-4星期 同一般批核冇咩分別
如果你樓價係 834 萬以上 銀行既case 通常係用樓價 50% 計
如果係 834 萬以下 銀行既case 通常係用樓價 60% 計
正解,當時RM都係咁同我講,唔係唔做得,但做完個盤都無左。

如果荀盤邊等到咁耐,可以3,4星期賣唔出證明個盤無人吼
預先批無意思 講真 齊糧單 銀行月結果 稅單 無負債 計岩數都批嫁啦
大家會搵咩細行? 朋友想買樓但一來自僱, 二來本身有個人擔保公司貸款, 想搵D進取D嘅行做6成按
搵中銀打底
雖然已經簽左按揭, 但想請教下, 銀行份約寫H+1.3或2.5 取其低者, 講明封頂2.5里, 係咪代表個息率係咪已經lock左? 咁係咪黎緊幾年外面加息痴左線都唔關我事?
係P-2.5
但問題係P係會郁既😂
其實我都知諗多左, 但佢份約寫到咁真係好想知
H加幾多都好,P唔郁既話咪一直封頂2.5。而P加左幾多你封頂咪跟住加咁多
香港個P都係跟美帝個P,香港個rate 通常低一兩格。依家美帝個P係4%,我估加多三次半厘香港個P先會開始郁,之後再上應該會跟 fed rate 咁上
搭單問一問🙇‍♂️
計壓力測試50/60嗰陣
係唔係計50果陣
如果你揀咗h按就用h按嚟計算?
唔會用例如依家p減2.5等於2.5厘計算?
唔係,其實申請個陣唔會問你,銀行都用2.5計。到真係批左,我諗除左特定行業,銀行都唔會問你P定H(至少我係咁),直接用H
即係其實壓力測試點都係用p按計?
但實際供款就可以唔同?
壓力測試攞貴啲個個計
即係按現行 p-2.5% = 2.5% 計50%
攞 p-2.5%+ 3% = 5.5% 計60%
P可以升
係,用2.5,壓測用5.5,但實際供就H+1.3
大貓出左h+1.3% p-2.5%, cr 1.45%+5.5k
請問Loan size?
6m
想問下各位如果我有架車供緊,想買樓做按掲會影響幾多?應該會同女朋友一齊做按揭,我同佢加埋應該50000月薪買550萬樓有一百萬首期
想問下大家中銀同匯豐個offer一樣,大家會點揀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞