9成按揭/ 高成數按揭討論 - 21

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
同aa傾, aa比我成交後過多陣比都得
想請教下 公務員嘅ot錢加底薪 有齊6個月糧單 計唔計得落壓力測試? 或者邊間銀行RM會計?
我同你啲offer都差唔多
西亞大貓一樣
仲有中銀 CR1.49%+6000 同建行1.5%
星之谷就中銀大貓都係0.15%
西亞0.35%

而家諗緊
想問下, 如果只能提供到三個月固定收入證明, 但提供唔到稅單… 有無咩途徑可以搵到d接受到既銀行?
就係攞唔出黎.. 因為問咗間銀行話月入80000樓上去做既貸款 有機會要睇返稅單
仲有同對家律師樓對完數既錢,管理費按金差嚮嗰啲
最緊要律師計好條總數比我
大公司的話 我見銀行直頭冇問要稅單
大既定義係Google即出/上市大集團
睇借幾成同 CR拎幾多%。
如果CR拎多過1%要扣Loan Amount嘅話,因為借少咗,變相要補咗CR個數先
唔該想問下收樓前有一次inspection係前一日好定當日中午好定係無所謂
可唔可以去銀行做個按揭貸款評估 睇下自己借到幾多錢 我先決定去買幾多錢樓…

想問下上網計 個年利率係咪要Set返2.5%?
https://www.hangseng.com/zh-hk/personal/mortgages/mortgage-calculators/affordable-loan-amount-calculator/
出左offer
Citi CR1.4%+15000 計埋星之谷總數約87.7k
大貓 CR1.52%+7000 計埋星之谷總數約77.2k

差大概10k但聽講大貓個H靚少少
其實係咪都係Citi會好啲?
睇税單 除12
or 6個平均數
同問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞