9成按揭/ 高成數按揭討論 - 21

1001 回覆
2 Like 0 Dislike

無知一問,想問壓測係咪間間銀行都係依個數?因為計過數壓測差少少
小事想請教
2020年4月買入單位630萬 做左9成按

而家供左兩年 幢樓升到700萬
能否做轉按汁下小錢
9成按轉按回贈都唔夠俾保費
你可以試下計埋 保費7折,個總貸款額減10萬,睇下過唔過到。
9按 應該轉按要做6成,呢樣睇下有冇巴打Clarify。
唔得啦,一係就要1% Cash,一係就減Loan。
呢樣要睇下 HKMC判斷你媽媽個收入是否具可持續性同穩定性。

1. 睇下僱主係咪大型機構。
2. 現職年資
3. Regular Salary 定有Commission等等

如果無咩大問題,我諗MC都會願意批,但亦有可能唔批足 30年而影響Loan Amount。
我都簽咗地產轉介,得嗰一千幾百垃撚圾
之後搵星之谷,就唔可以再refer匯豐、支銀同恆生
其他就唔影響,最尾揀咗Citibank
想問下大家會點揀offer
loan amount :4.5M
大貓: H+1.3% cap at 2.5%, CR $68,250 (再+0.1%). 包半年火險
SC: H+1.3% cap at 2.5%, CR $66,450
Citi: H+1.3% cap at 2.5%, CR $73,888. 包一年火險。如果仲有1.5M saving 開埋citi gold keep 6 個月, CR $21,500......(那仲有錢....)
本身用開大貓戶口出糧, 冇citi 戶口。

未用過 citi , 唔知間銀行係點.....
CR咁多?唔係loan size 6成再計咋咩?
正常做法黎 唔係伏 只要offer 批左 同一時間佢都會send文件去律師樓, 就算你未簽offer 都好 ,除非你apply果陣係application form tick左未accept offer之前唔好send文件比律師

所以一般律師樓都會問你會用邊間銀行 之後佢再做野
自膠
雖然正常都冇咩事會去分行。
但係美國佬啲分行真係好就腳。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞