9成按揭/ 高成數按揭討論 - 21

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
我從來都無聽過一間律師樓肯開全包價包埋啲disbursements
law society唔會俾佢咁做
我用過幾次AA介紹既律師樓都無問題
夠大間
個師爺你覺得上心服務態度好就ok la
其實睇個師爺上唔上心仲緊要
咪係 有錢留返做備用都唔會多啦
個位師兄真係以為ML好有用咩
呢位支銀Mortgage Sales
想搵生意過主啦 真係睇唔過眼

你支銀做得1.45%+ML 做唔到1.6% 咪話人地無ML唔抵

- 有錢都拎左去買樓 備用既現金都唔會多 留係ML係一份心意?
- 成日都叫人借足 再放返係ML對沖利息 好似唔洗還錢咁

唔好再水鳩啲辛辛苦苦上車既業主啦
問律師樓/銀行
你一問銀行佢已經會問你邊間律師樓
每個人情況都唔同 我考慮幾點
- 買完樓仲有無多餘錢淨
- 兩年後又可以轉按
- 投資策略

1. 無錢淨/ 兩年轉按 - 建議拎最大CR
2. 會投資既 - 建議拎最大CR 。因為買 Green Bond/ 收息股如港燈 都高息過ML as of today 當然Equity有機會蝕本啦
3. 有錢淨又會點投資/ 放係銀行求安心備用- 建議拎ML 又係活期又有利息

歡迎指正
有ML當然好,因為可以產生額外收入。
但如果本身買完樓冇咩 Idle Cash,又或者本身寧願自己投資,冇 ML 都唔會有太大影響。

Cash Rebate 就當然越多越着數,不過要留意拎多過1% 係會扣 Loan Amount

至於首期俾幾多,借幾多就好視乎買家自己理財習慣,好難一概而論。

如果想留多啲Cash自己備用,咪可以借多啲。
到頭來都係好個人既選擇
如果中意攬住舊錢唔投資/ Cash is King 的確要揀ML

所以唔可以一概而論

當然有ML > 無ML 前題係CR一樣
又唔好咁講
真係有好多人有多餘錢放ML
唔係個個係窮人
可唔可以唔好用窮人思維唸嘢
就算自己唔用都可以俾屋企人用
匯豐同埋中銀都可以share俾屋企人用
放唔放ML係個人選擇
Ching 呢度9成/高成數按揭討論
唔知其他ching有幾有錢啦
但我見到好多個係度問既都係爆壓測/借9成

只係唔抵得有支銀 Mortgage Sales話無ML唔抵姐
問過幾個agent,一爆傳統壓測就fail
西亞回贈1.65 再加星之谷0.35 算唔算高?
Loan Size幾多?
你以為得你咁窮無多餘錢咩
好心你無錢就咪學人買樓啦,買完又無錢淨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞