[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (127)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
普普通通campfire聲咁
夾odin好
呢條線我放咗再入番
我都想做odin cm
仲諗住打住平板名號會有啲特別
而家全新買幾錢左右?
其他野唔講 個中頻超垃圾又硬又金屬聲又冇感情
咁大鑊

仲諗住大廠出會好過啲 chifi
我覺得啫你去試下再睇下我地睇法一唔一樣
前兩日試完 覺得個中頻尤其是人聲 好刺耳
當然可以, 你朋友對你真係好
我用ZX300試完全relate唔到你嘅聽感
我用ZX300 low gain試覺得人聲圓滑, 唔會刺耳亦唔會有好過份嘅修飾
試完真係唔覺成iem會好硬聲, 整體聽落我覺得係算smooth嗰種黎

利申我係上ect試嘅
用金磚high gain
我都唔覺得刺耳 亦都relate到係順滑冇乜尖聲 因為冇乜奇怪spike

但中頻聽落係唔真實 即係一聽就覺得好奇怪好似一聽就覺得假假地嘅感覺 人聲聽到係少少高半度咁 單薄空洞

自己覺得最出事係弦樂 一聽落 吓 小提琴係咁嘅金屬聲架咩

可能我金磚未煲好 搵日再試下先
我覺得係high gain都可能係其中一個因素
以往試campfire iem夾sony dap多數情況之下都覺得low gain係好聽啲
反而一味大大力炸落去會不似人形, 同埋個bass會太過厚同肥
呢隻難推啲所以開咗high gain
聽日再試埋low gain

其實其他野 低高音音場分析力全部都覺得冇乜問題 係個中頻一聽唔知做乜鳩
Ect 尋日專登出咗個post話呢隻嘢易推
係咪驚demo俾人推爆
對比711/z1r/ie900係易推嘅
我開low gain都係開到77~81左右就夠聲, 巴打high gain開到幾多?
唔出奇, 以前DMA啲campfire demo就係比人炸到唔似原廠聲
仲有啲人會係facebook到懶係野咁話幫代理煲好左隻demo
好似4定5x
呢d朋友要好好珍惜
原來let’s go有得訂
都要六月頭我地快嘅話星期五已經有
RS ONE VR3000 Shure 215
用嚟打機聽音樂大家會推邊隻
iem-z1r有冇師兄知邊部串流機推得好聽 自己試過fiio m17 sp2000t同dx300+amp 12 都唔係自己想要嘅聲 自己依家用緊舊黑磚硬係差緊少少力咁 麻煩曬各位
你有無試過黑磚加 AROMA A100 耳擴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞