[耳機撚] 討論各大耳機店及耳機 (127)

1001 回覆
2 Like 6 Dislike
我自己鍾意1697ti多過ie900
Nio就應該最好
我見佢e2000系列得C
唔洗咁介意 佢有佢中意嘅調音風格
我三隻都有

nio 最易推,z1r 同 ie900 都係用 amp 有明顯分別,z1r 同 ie900 又係唔同嘢,其實冇咩好比較
呢位非常非常鍾意sub-bass,而唔夠多sub-bass嘅耳機就會係tonality攞低分,唔鍾意sub-bass嘅人呢份嘢就冇咩參考價值,所以我建議睇technical grading就算。
我覺得nio麻麻地 z1r同ie900推得好應該好佢

不過z1r 3隻入面最難玩 本身中性但有d生硬 要靠前端比調味 同時佢食推力 但只係大力推 無控制力 佢粒鐵會有機會失控
我覺得1697ti好聽過2000mx
個FR Curve database有用過個ranking

參考下再自己出去聽
自己喜好就nio>ie900=z1r

但其實三隻都唔同風格
成個acoustune系列都唔太啱不過1697ti係"好聽"過2000mx

利申會揀FW10000
nio 唔差嘅,易推舒服耐聽唔會攰都係優點嚟
真,建議上Just Ear
以為z1r已經好難戴
點知隻madoo typ711
我自己對ie900冇咩好感
鍾意以前sennheiser嘅classic味多過偏多左少少pop味
typ711要上枱,不了
要上枱嘅iem 都不了
上枱點解唔玩耳牛
其實我唔明點解啲人成日都要分高底

我會得閒就轉吓機聽,次次都有新鮮感,都唔知幾過癮

一隻機幾完美都好,總有聽到悶嘅時候,得閒轉吓機,聽吓唔同類型嘅歌仲好玩

呢隻我直頭唔知點戴,拎出嚟玩咗陣戴唔到就放棄
我用 ss spinfit 可以入晒,不過戴得耐都會俾啲角位整痛
我而家都keep 3隻就算
聽到悶就轉另一隻 另一種風格聽同一首歌
可以好耐都唔洗買新野
我仲有幾隻

呢排聽 kpop 用 mest mk2 最爽
有咩直唔直上,我又唔覺得 je 唔會悶囉
有人話過某IEM上臺機/發揮到100%實力嘅話係好過某價錢級數嘅耳牛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞