顧客購買 3 球分裝雪糕 質疑濫收費用 店方:並非客人永遠是對的

957 回覆
407 Like 35 Dislike
咁個店員都可以同客講
無得咁樣做
要分開上
就一杯杯計價錢
姐係收佢兩杯 正常價錢 比返兩杯正常分量 咖啡奶茶
如果要多個杯要另外再加錢

但好明顯 雪糕店 無咁樣同個客講過
事後個客問 佢先講d 又唔講清楚
你呢個point幾好。分析你嘅反應,其實你同個c9係同一類人。

閣下可能曾經遇過好多難攪嘅客,c9可能曾經遇過黑店。大家再發生類似的事件,即使好小事,但trigger番內裡嘅創傷,情緒會爆發出來。

再trace back去成長經歷,十之八九童年時父母只會大聲喝罵,而唔會關心你們的想法。此類人長大後,與人發生磨擦,會鬧咗先,不會嘗試了解人哋嘅想法。

學處理投訴技巧,只係面果浸,係技術層面嘢。
若要針對root cause, 首要療癒內心嘅創傷。至於做唔做到,要睇有冇自省能力、有冇改善自己嘅決心、係咪遇到幫到你嘅人等等。
我覺得個c9一貫都係買多球分裝變n單球試過甜頭,先會咁熟練地落一張相對複雜既單,而唔係遇過黑店,呢dc9小小野鬧到咁大又上網狙擊根本遇真黑店佢攪到上頭條都得

仲有你真on9到冇朋友
打開門做生意,大家起個deal係平等對等,點解賣方要特別理人感受?我見唔到呢次個店主談吐上有咩唔尊重,反而個客就極不尊重,以唔尊重人為前題既談話個店主已經好剋制

你d所謂技巧真係得啖笑,服務係睇業務性質與及交易價碼,高檔貴價野用心聆聽你既感受係正常,但唔會好似你咁on9亂開優惠俾個客,呢個係涉及尊重顧客既問題,你話用優惠引佢2次消費對公司冇損失,其實係大忌黎,越尊榮咁對個客就要越尊重佢既自主消費權,用優惠綑綁係睇小個客,對大部份追求服務既顧客而言,不僭越,俾對得起價錢既服務已經係基本,唔好同佢諗咁多先係正確既服務態度

平價野你d“技巧”對唔起個價錢,只有個客舒服公司唔會舒服,請你返黎係多鳩餘

你自問一直做緊既野係咪對他人係唔係一種負擔,不過你呢d齋up就飛機大砲既人的確係唔會反省自己,叫你自問都係多鳩餘,所以你冇撚回我,我純粹想屌下你呢挺on9架咋
死返去執貨啦賤種時薪乞兒工都做就收撚埋塊閪皮啦!仲柒唔撚夠?閪店呃鳩人唔撚俾人唱得?咁你都幾賤格,唔撚怪得知要做埋啲低三下四傳菜龜執骨狗賣貨雞之類服侍人嘅低技術工種,搞到心理唔平衡,睇醫生啦冚家剷,因住病發周街斬人呀!
P.S. 你條垃撚圾廢柒冇9A10A就咪撚話人唔識字,你對住本書十鳩幾年咪一樣肥鳩晒!屌你媽咪!
根撚本條雪糕佬自己就讀書唔成先做埋呢啲濕鳩生意,自己冇料自然請埋啲同樣冇料嘅垃圾忽得妹返嚟畢雪糕。啲忽得妹忽吓忽吓上撚晒頭咁,邊撚識對客,條戇鳩閪老細又唔撚識教,人哋投訴仲唔知衰,仲要cap人圖公審趷鳩番個客,真係屎坑佬一條,唔死都冇用。呢度所有幫雪鳩佬洗白嘅都係冇讀書嘅賤撚種,冇料鬥冇料,屎坑對屎坑
戇鳩閪,你讀書讀到幾年班?咁撚戇鳩都有嘅?
所以收左錢先俾貨係最好
你講完分杯 佢收錢個價你唔岩 咪唔好要 無咩好拗
如果道理喺你嗰度都講唔贏仲要屌客,咁你真係廢柒中嘅廢柒,唔撚死都一世冇撚用
如果你喺度屌完,心會舒服啲嘅。咁都係好事嚟嘅。不過,好可惜通常都唔會。

遇到意見相左,只識破口大罵,唔識得多角度思考,冇同理心,覺得啲客欠咗你,呢個世界欠咗你,只會一直喺呢一種無間地獄當中無限輪迴。

更甚者,如果你做人老細,會將呢一種處事手法感染下屬;如果為人父母,仔女都會學咗你咁樣,小小事就上哂腦,唔識得處理衝突,只會講埋哂啲DLLM之類廢話。

柒咗唔緊要,最緊要搵到lesson learned,有冇方法下次遇到類似事件處理得好啲?
佢邊有討好晒所有人,佢只係覺得d投訴客係cheap到派coupon打發一下就得

上一句話個客唔係貪小便宜,下一句就話個客投訴係因為買唔到最平果款

前一段就話間舖冇錯都應該對客認錯,下一段就話唔係要踩間舖上心口

又話個客只係想要應得既,咁講即係話個客有損失啦,問佢個客比完錢收到對應貨物損失左係邊又答唔到,淨係識兜大圈吹到自己係CS神手

條友根本就係語無論次
佢一邊話人冇用心聆聽個客講乜,但另一邊佢自己個做法好聽d就係用優惠引佢2次消費,直接d講就係「乜都唔好理總之塞住個客把口先」

都唔知邊個先係冇認真同個客溝通
屌你老母廢就廢啦!你講唔服個客就已經垃撚圾,一味唔得唔得唔得同屌客有乜分別?死廢閪
講緊你呀文撚盲!講啦!有冇9A?冇就收番晒你講嘅嘢然後道歉啦懵撚
邊度考你都只係一碌廢柒,典型中國佬思維,唔係大陸就台灣,含得撚
講咁撚多托柒咩!一句到尾,條忽得妹係咪冇問清楚個客想點?冇就屌你老母收皮啦賤柒
屌!果然係支那賤種
世界上只有支那基因嘅賤種去完西方國家讀書都仲保持住中國人思維模式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞