顧客購買 3 球分裝雪糕 質疑濫收費用 店方:並非客人永遠是對的

957 回覆
407 Like 35 Dislike
你提出有significant increase of time required 梗係你自己計掂佢,關我撚事
畀咗錢就係顧客冇即錯,
但唔代表顧客大撚晒,你都on9
1個serve 有3球,都係1個serve 嘅錢
3個單球,就係3 個serve 嘅錢
個西客諗住叫1 個serve 拆開3 份分開放,想搵笨柒
以後間間寫撚到明,單個容器為收費單位,唔駛煩
其實你睇返whatsapp記錄
店主只係覆一句問發生咩事,而關於店員佢都只係提到人地答佢三球同3個單球size唔一樣

乜野語氣差、唔耐煩之類同態度有關既描述字眼一個都冇,個臭閪乜柒都冇提就屌人態度惡劣,根本有心搞事

重點係個臭閪自己都話事後見到三球雪糕賣83蚊先投訴,即係佢埋單比3個單球既錢係覺得冇問題,之後覺得買貴左想R著數先黎話自己想買三球分開裝
條友口講就話投訴,但一上黎乜都未有就搏命屌左先,店主覆都覆唔切打幾句就比人屈佢串嘴
根本就係想搞事而唔係有野要投訴
佢有做display3球香蕉船係點既樣喎,海關會理你條傻鳩
嘗試理解點解你咁燥,可能曾經遭遇過類似情況,你嘅上司冇撐你,食咗死貓 etc etc. 如果係咁,好同情你嘅遭遇。

如果我係老細,除咗安撫顧客情緒,亦會關注員工士氣。根本冇需要為咗冧顧客而鬧員工,或者為咗維持團隊士氣而鬧顧客,可以兩邊都處理到得好好。做老細就係要好好處理呢啲棘手問題,側向任何一邊都唔理想。

Anyway, 睇完呢啲新聞,鬧鬧鬧,撐撐撐,梗係好爽皮。不過可以嘗試諗下,有乜嘢lesson learnt。如果係你,你會點處理,有冇更好嘅處理方法?

好鼓勵你學下處理customer complaint嘅技巧、溝通、心理學等等。Google search相關嘅書籍, 或者用CEF報讀課程,學多啲嘢,一生受用嘅。
咁具體來講,如果你係店長,你會點處理?純粹想跟你學嘢
笑死
係香港同人講學處理CS技巧
香港人投訴最大宗旨你知唔知係咩?
係「R著數」仲要係R到MAX先肯收手
你拎CS技巧處理呢D,基本上係建基於個客個投訴係合理,而佢訴求你亦係處理得到。

唔知閣下邊間大公司咁把炮,抱幾句教科書叫人學野,不如你分享下實戰經驗啦
睇你話say sorry、派coupon去冧個客望佢回頭+平息件事
認晒低威遇到D西客見你投晒降仲唔又食又拎?
R你著數max. 再上網唱你,然後拎你道歉+回贈當證據 證明你間野係垃圾黑店啦..

叫人讀course,真心想知你邊間大公司,你呢D處理方法
最後前線員工士氣又無,個客又食又拎
間公司咪大輸家囉
See #713
舖頭又唔係變收得平都咁差服務,仲話一場誤會,咁係邊個引起誤會?既然有平啲嘅版本,個伙計就有責任提醒個客,人哋老奉熟晒你啲產品咩。講一句唔使兩秒,可免卻好多麻煩,等如免責聲明,仲話人哋錯,最錯係幫襯你囉。個老闆都傻鳩鳩,唔識教伙記,有排你煩呀!
黃店係閪店認證
香港啲主管99.99%係陪個伙記屌客,所以啲伙記錯完都唔知仲以為做啱咗,睇連登啲垃圾comment就知,唔係邊有咁多投訴
Whatsapp覆果個係店主 亦都有講少25%

事主亦都話個Staff有同佢講個size唔同

咩野一廂情願?

你係咪無野駁到要copy我講野當答左?
乜野叫「個客想攞返應得既野」?
佢比3個單球錢,收到3個單球size既雪糕,佢有咩係應得但攞唔到?

仲有三球雪糕本身就係另一個product,唔撚係「買3個單球既優惠」

更何況個閪客已經講明佢事後先睇到有83蚊三球雪糕,即係佢本身根本冇睇到menu上面有呢個product,佢自稱order三球雪糕分開裝根本係冇可能發生既事

比著你咁撚樣亂咁派coupon出去,我係老細真係第一時間炒左你
個閪客嘈兩嘈就派coupon,黎多幾個咪派唔完?

本身coupon呢d就係己方做錯野損害到個客既利益,先會派出去做補償
乜柒錯都冇都可以覺得派coupon會令閪客回頭你都on撚9
返黎攞多幾張coupon就有
講咁多個term但都係無結論同重點

你岩岩溫完DSE econ? 拎幾個terms出黎當大師?
唔係老奉要熟你d產品,但係

單球雪糕
雙球雪糕
三球雪糕

有幾複雜會令你睇唔明要店員提前教你點落單買雪糕?

仲有個閪客都認事後先睇到有三球雪糕
張menu咁撚少產品都可以合埋眼落單再合埋眼比錢,走去怪人地真係痴撚線
笑死 香港出哂名投訴之都
繼續跪客跪到比人得寸進尺啦
睇樓上發現好多低智商連登仔。單球、雙球、三球係3種唔同商品,而3個單球同三球係有分別。單球可能每球當6oz,雙球每球當4oz,3球可能每球當3oz。所以雙球/三球嘅價錢係比2個單球/3個單球嘅價錢平啲,而店主解釋嘅25%亦完全無問題。而家個閪客好明顯貪小便宜,想用三球價錢而有3個單球嘅待遇,完全唔合理,所以話分開裝就當你3個單球,收你3個單球錢完全無問題。其實去得多唔同雪糕店都知,好多貪小便宜嘅閪客會叫雙球/三球,之後提出要多個杯/cone,甚至要求幫佢分開裝。所以好多店都會多收紙杯/cone嘅錢,同埋會講明唔可以幫分開裝。而今次個閪客直接講3球分開裝,當佢係要3個單球係好正常合理。
條友搬咁多terms出黎,但就係唔肯拎部計數機出黎督下

3個單球135蚊,變成三球賣83蚊係減左38.5%
個雪糕淨係減25%份量係買果個攞多左,但就比佢講到自己蝕左咁
我都幾肯定你無上過前線 淨係聽埋d 19理論課程
以前做台飲店去台灣做Training 都有聽過你呢堆野
返黎做就知 根本係廢話

做得閪客就係閪開 講道理講正常話都係無用
佢地要既唔係解釋 係純粹想屌柒你同R著數

正常聽解釋既客根本就唔會搞到呢單野

呢d開口埋口就投訴你既 建議咪因小失大
根本道理係自己果邊就唔應該跪
佢屈你既都要反擊

理虧就認 理直就撐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞