顧客購買 3 球分裝雪糕 質疑濫收費用 店方:並非客人永遠是對的

957 回覆
407 Like 35 Dislike
盲撚+閪客發現
話自己cs好勁個啲 , 肯定唔係做cs , 係到幻想個客好講道理而唔係想拎著數同你好理性咁討論

仲想ff自己個套個客一定受 , 一定會順氣翻
試下模擬下佢做cs , 你做客答翻佢

佢就知紙上談兵係幾美好 , 但唔實際
話買三球分開裝隨時係個閪客老作出黎

Whatsapp入面佢自己都話事後先睇到83蚊三球雪糕,即係佢落單同比錢果陣都唔知有呢樣野,事後就同人講自己買3杯雪糕就等於係買三球
佢咪搵d量化唔到既出黎講 例如得失左potential customers/ 影響Branding之類既野

之後會擺教授咁 你地自己諗下邊樣重要啦 就知點處理
做服務行業欠缺同理心、溝通能力差,唔識易地而處、了解對方嘅諗法,只識屌客人,而唔自我反醒、諗下自己有冇地方做可以做得更好。。。。。。咁樣真係唔啱做服務行業,做都唔會做得開心

有樣嘢叫做Law of Attraction, 越係成日屌人西客,越會成日遇到西客,呢個係無間地獄

真心喜歡serve人,真心希望客人滿意,先至會做得開心

如果唔係真心鍾意服務客人,趁早轉行吧啦,人生苦短,唔好難為自己。
diu,食杯雪糕都要用專業雪糕店計算,
個師奶唔知香蕉船係咩就出聲問啦,真係on9
仲要話雪糕唔係日日食
做左幾多年人,成世未食過雪糕,
想R著數就R著數啦
睇下foodpanda就知,啲西客系唔系都作個理由去投訴餐廳,而個啲CS又系唔係都派優惠券,結果造到餐廳俾人扣錢,而西客就不停重複咁作理由,希望可以攞着數。
佢成個feel就係紙上談兵

我前線做過 管理同處理投訴都要做

佢講既野同我係台灣聽「奧客」果堂一樣

根本大家做服務行業都個知 叫得佢閪客 唔係咁簡單 煩少少就定義做閪客
條友隨時只係d低層sales仔,所以只係識去討好d客
真係做過CS就知對住閪客根本係唔存在溝通呢回事
根據某d連登仔講
店員要主動解釋乜野係「單球、雙球、三球雪糕」,然後幫個客揀埋買邊一種雪糕
佢一開始order話三球雪糕,兩球入杯,一球入筒,都古古怪怪啦。
正常睇完menu,都會直接order講1個兩球入杯,1個一球入筒,本身個客咁order都有問題,呢d擺明R開野。
佢忽視左人係有貪念呢樣野

同埋淨係派coupon/VIP card
我做閪客都可以投訴你點解要派比我 我而家無錢買咩?
我係要捉住你黎屌又點
好想知上面果位cs高手點做

我就遇過個廢老入黎好大聲嘈
話我個Staff態度差 係咁指住黎屌
果時我都走出黎 好客氣問佢 佢就愈講愈過分 得寸進尺
之後我講句 再嘈就報999

最後咪又係收左皮條友
根本閪客就係心態唔平衡 欺善怕惡
2022年啦 , 仲行「客人永遠是對的」呢套 , 一係就坐係office指指點點既人 , 一係自己就係個閪客

根本好簡單 , 邊個啱咪撐邊個 , 自己識批判思考架麻

自己員工有問題咪道歉+俾著數再睇下點改善

個客有問題咪話直接講個客有問題 , 又唔係我啲產品有問題食到你肚痛瀨屎

個客覺得好唔好味 , 之後幫唔幫襯係佢既事 , 你真係當香港人係弱智咩 , 啲產品好唔好 , 會唔會回頭買 , 大家心中有數

個店長又唔係惡言相向 , check埋cctv , 講埋員工唔夠熱情 , 做足有突啦
根本比錢時都知啦

Menu又唔睇 又唔了解

之後食哂先嘈?
最on9就係話個cs唔岩,我鬼知你想點食,又杯又筒,原來最尾可以一兜過,咁分黎做乜春
最奇怪係比錢果下唔出聲話有問題,講緊唔係差幾蚊雞
事後先黎話人地亂咁收佢錢

多數係事後見三球平過3個單球,又或者係店員唔肯分開裝三球,就去搵店主發爛渣R著數
擺明就係想貪小便宜嘅閪客,氣急敗壞所以不斷投訴。唔明點解樓上有啲人可以覺得個客無問題,咩雪糕店每球要一樣size之類嘅on9野都講得出口…
呢d西客唔要都擺,佢唔返去食,個店主仲開心
佢最初唔知有「香蕉船」
咁佢一行3人咪叫3個單球
之後發現原來有「香蕉船」
個價錢平咁多 咪覺得人地呃佢 專登幫佢叫單點
諗到最度縮就係香蕉船再買外賣杯
就開始嘈

但佢自己都話個staff答左佢 每球個size係會少左
根本就唔同單球既玩法

最好笑係佢當時係比哂錢食哂都唔嘈
事後先嘈
真,就算用咩方法去解決件事都好,只要個客唔鍾意,佢就一定搵到原因/方法去入你。
上面成班冇食過普通雪糕店,要搵d專業雪糕店,講解得清清楚楚,成份,比例,雪糕既溫度,都要講俾個客聽,一陣杯雪糕凍親個客,俾人投訴
閪客萬能key :你個態度好差 我要投訴你
覺得貴就咪食啦,一係就飛去意大利食啦,2 eur 一球,最抵食
佢地講到買杯雪糕好複雜咁,明明個menu就係得果幾樣野
咁都睇唔明咪自己主動問囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞