HipHop 推介區

215 回覆
40 Like 0 Dislike
聽日之前
點睇x新album
其實係SoundCloud既舊歌
Sickball Ching
分享下一個唱r&b既 Bren Joy ,算係新生代既歌手,推薦Fiji Fine呢首歌
舊歌都是最美好的
奠定左佢之後既音樂風格 希望可以繼續上
Drake 新碟😅

Visions of Bodies Being Burned - clipping.

Clipping (/clipping.)喺一個出自加洲嘅三人組合,由Daveed Diggs 同2位producer William Hutson 同Jonathan Snipes 所組成;Hutson 同Snipes 喺大學宿舍嘅roommates,而佢哋兩個一早已經被industrial hiphop呢種利用「噪音」同電音嘅instrumental 風格所吸引,隨著Diggs 喺2010 年加入佢哋嘅組合,佢哋喺2013同2014年分別推出咗midcity同CLPPNG 兩個極為minimalistic 同新穎嘅Album。當然佢哋特別嘅style 未乜受到主流hiphop 界嘅重視,但係佢哋亦都受到好多行內人嘅高度讚賞 (不過認真講,佢宜家Spotify monthly listener 都只不過喺廿萬左右…

值得一提係Diggs 喺Hamilton,一個以hiphop 為主調嘅迪士尼音樂劇中都有出色嘅表現,得閒可以去睇吓

Clipping有唔少值得推介嘅album,不過我覺得2020年嘅Visions of Bodies Being Burned (下面簡程Visions)最能夠捕捉到Clipping 嘅特色:利用前衛嘅production 同Diggs靈活多變嘅delivery 去講出一個個captivating 嘅故事;而Visions 其實同2019嘅There Existed an Addiction to Blood 可以當係一個2-part series,2個album 都圍繞住一個個如歷其境嘅恐怖故事為主題,就好似恐怖小說集咁。而Visions 相比上一個album 更加多highlights 同memorable moments,所以呢次我會主要介紹Visions

喺開始介紹之前,先講明第一次聽呢個album 一定要用耳機/headphone,絕對會影響到你嘅享受

咁事不宜遲,我哋先由第一首歌intro 開始:沉重嘅instrumental 加上unsettling 嘅噪音同呼吸聲突然引入Diggs 好似Filter 咗嘅Verse,而佢每一句歌詞正正對應咗上一個同呢個album 嘅每一首歌,有興趣可以自己去比較下

而係呢一個恐怖故事集嘅「目錄」之後,第二首歌Say The Name 就講述返經典恐怖片Candyman 嘅故事:只要你對住鏡叫佢嘅5次,佢就會由鏡中出嚟追殺你,而強勁嘅808s同背景富有節奏感嘅電音加上Diggs 不疾不徐嘅flow 成功為成首歌帶嚟介乎陰森而又engaging 嘅氣氛;chorus 不斷重複嘅”Candlesticks in the dark, visions of bodies being burned” 除咗點題之外,木琴主導嘅instrumental 亦一步步令成首歌踏向最後嘅高潮

由Interlude 完美帶入嘅 ‘96 Neve Campbell 就將主角嘅位置交俾Cam & China,兩個人充滿自信嘅delivery 正正切合成首歌嘅主題:準備反殺連環殺手,亦都係成套戲最後嘅真正主角;chorus 嘅 “This bitch boss” 加上唔少電影聲效嘅instrumental 亦都令到成首歌勁之洗腦,亦都突顯clipping songwriting 嘅功架

Something Underneath 就引述咗 N.K. Jemisins 嘅科幻小說:地球為咗滅絕人類呢種對自然嚟講嘅「害蟲」,引發咗一場能夠屠殺地上所有生命嘅大地震:沉重嘅Bassline 同狂暴嘅鼓聲,以及Diggs 緊湊嘅flow完全體現到故事中地震嘅可怕同埋人類嘅絕望,可以話係一首極之戲劇性嘅一首歌

喺Make Them Dead 入面,Diggs 沉重嘅delivery 同choir 嘅和聲成功塑造到一個恐怖、殺人如麻嘅邪教嘅畫面,而尤如噪音咁嘅背景電音亦都為成首歌帶嚟極為unsettling 嘅氣氛;呢首同埋之後唔少歌都多會運用到比較industrial 嘅噪音嚟營造嗰首歌嘅氛圍,不過希望大家能夠用開放啲嘅態度去欣賞每一首歌講述嘅故事同clipping 點樣將呢啲故事講得活靈活現,唔好好似對Yeezus同Death Grips 一樣話放棄就放棄

下一首歌 She Bad 就講述一班膽大且無知嘅青年入去森林去尋找傳說中女巫嘅蹤影;Hutson 同 Snipes 用上唔少恐怖片會出現嘅聲效以及沉穩嘅定音鼓去推進成首歌嘅情緒,而Diggs 一如既往靈活多變嘅flow 亦令比較trivial 嘅故事情節更為有趣;最後一個Verse 突然嘅高潮令到聽眾好似故事入面嘅人物一樣被殺個措手不及,Diggs 最後Filter 過嘅chorus 亦好似電影最後亳無情感嘅新聞報道咁宣告角色嘅死亡,為成個戲劇性嘅故事作結

下次繼續
之前review 過嘅album list:
Vince Staples (self-titled): #1
DAYTONA - Pusha T:
(Part 1): #14
(Part 2): #18
God Don’t Make Mistakes - Conway the Machine
(Part 1): #102
(Part 2): #139
Visions of Bodies Being Burned - clipping.
(Part 1): #187
遲咗好多講返聲唔好意思
真心覺得honestly, nevermind
👶
另外想試吓投票我下次介紹邊個album
應該都會介紹但係唔知邊個先比較好

正評: Atrocity Exhibition - Danny Brown
負評: Some Rap Songs - Earl Sweatshirt
trap queen
好正去咗佢哋concert
畢生難忘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞