HipHop 推介區

215 回覆
40 Like 0 Dislike
好耐之前出過HipHop post, 不過因為忙所以無再更新
出呢個新post 喺為咗有個地方可以(私心)推介一啲我自己鍾意嘅album
簡單嚟講越多正評同留言我就會更新得越頻密先睇吓有幾多人會睇先

一開波先嚟啲短d嘅album 費事比較難入口

Vince Staples (self-titled)

Vince Staples 喺一個加州嘅rapper,而第一首爆紅嘅歌就喺2015年嘅Summertime ‘06 入面嘅Norf Norf佢多數都鍾意比較Alternative 嘅instrumental,而歌詞大不離開佢從小加入Crips 幫派嘅經歷,從充滿悲歡離合同血腥味嘅街頭走到名成利就嘅Rapper 生涯嘅故事,以及佢喺呢啲日子嘅心路歷程同心態改變

講返呢個實際上得8首歌嘅album (The apple and the tree同Lakewood mall喺skit),全部歌嘅instrumental 都由著名producer Kenny Beats 操刀,當中絕大部份都選用咗比較柔和緩慢,甚至算得上Lo-fi 嘅beats,依靠Vince 不疾不徐嘅delivery 去帶動每一首歌而呢種Style 我自己都幾鍾意

由第一首歌Are you with that? Vince 就清楚講出整個album 嘅主題,就係回憶返過去嘅日子,身邊嘅兄弟有啲仲係街頭打滾,有啲就已經死去,以及點解咁樣嘅經歷會造成佢多疑同不信任人嘅性格“Whenever I miss those days/Visit my Crips that lay/Under the ground, runnin’ around/We was them kids that played/All in the street, following’ leads of ni***s who lost their ways/Some of them outside still/some of them inside graves”

接落嚟嘅Law of Averages 同Sundown Town,Vince就更加闡述佢咁樣嘅性格,由信任唔到fans,身邊嘅女人甚至兄弟,覺得佢哋只吼住佢嘅名聲同錢,根本身邊就沒能夠真心相待嘅人
“Fuck a bitch, I don’t trust no bitch with my government/Fuck a friend, I don’t want no friends with no open hands”
“When I see my fans, I’m too paranoid to shake their hands/Clutchin’ on the blam, don’t know if you foe or if you fam’”

The Shining 同Taking trips 就講出街頭幫派嘅lifestyle 固然充滿「刺激」同「機遇」,但背後嘅風險往住令人寸步難行,亦令佢自己同唔少人留低永不磨滅嘅傷痕
“I could be gone in a blink, I don’t wanna leave/Yeah, that’s not what you thought/We dying broke or live with broken hearts”
“Pull up, location’s the belly of the beast/this shit get deadly, hope you’re ready to decease”

而Take me home 就講出佢想脫離咁樣嘅心境同陰影,渴望能夠有俾心靈安息嘅居所,而成個album 唯一一個feature Foushee 就明顯幫Vince 唱出佢嘅想法:
“Oh, take me home I clicked my shoes/I’m up, the price is sky high/Please save your two cents, I’m fine”

Lil Fade 可以算係整個album 唯一可以挑剔嘅位,始終佢嘅內容同前面嘅歌比較重覆,佢嘅beat 亦都比起其他歌相對generic 啲,如果可以嘅話我會skip 咗佢

但係最後一首歌 Mhm 就截然不同,Vince 乾淨俐落咁總結整個album 嘅主題,就喺佢雖然已經脫離咗街頭嘅生活,但係街頭嘅生活從來無脫離過佢嘅腦海,而最後佢向聽眾直接講出點樣去到佢身處街頭嘅路,更加令成首歌同成個album更加完整

總結嚟講,相比起好多其他Rapper 會以激進、傲慢同自豪嘅態度講述自己喺街頭嘅故事(即係成日講嘅Real 唔Real),Vince Staples 反而喺短短半個鐘內詳細展示自己vulnerable 嘅一面,而柔和而變化多端嘅Instrument 則令聽眾聆聽Vince 嘅經歷時更加嘅入迷,亦令佢嘅表達更加嘅有趣

私心Top 3:
1. Law of averages
2. Take me home
3. Mhm

https://youtu.be/E4Qm0wH8p8M Anthony Fantano 都打咗7分唔低嘅分數

呢次推介就差唔多,睇吓回響再決定寫多幾多篇
喱條7頭比MBDTF 6分
呢個喺第二日嘅話題
遲啲我都可能介紹佢俾滿分嘅KSG
White people學咩人review hip hop呀
個人意見
MBDTF我唔敢話係完美 但係起碼都有8.5 分以上
不過我私心喺鍾意Graduation, Yeezus 同KSG 多啲
純對事唔對人,佢review 得算喺有文有路(唔信你可以睇佢TPAB嘅review)
不過佢嘅taste 喺一啲大作上真係唔多掂 好似為反而反咁
LM
支持支持
KSG冇得頂
可惜ye同kudi 分手
LM
如果第一次聽我推介嘅album 都可以講吓覺得點
預告一下

下次應該review DAYTONA
最簡單嘅解釋就係大家咁啱用咗同一批preset
老實講trap beat 嘅808s 要抄車真係太易
你話連drums 同melody 都一樣先可以開始討論係唔係抄

DAYTONA - Pusha T

Pusha T 喺一個維吉尼亞洲嘅rapper,早喺1999年已經靠同佢哥哥組成嘅組合Clipse 打出名堂,亦都憑同著名producer Pharrell Williams 嘅多次合作推出咗唔少經典作品,例如02年嘅Lord Willin’ 同 06年嘅Hell hath no fury

但係要講佢真正成名,就要由佢獨自加入Kanye 嘅GOOD Music label,以及佢喺經典album My Beautiful Dark Twisted Fantasy 中嘅活躍表現講起;憑著佢喺Runaway 同 So Appalled 中嘅verses,Pusha T 呢個名終於踏上主流Hiphop 嘅舞台。而佢嘅「恩師」Kanye 仍都無待薄佢,喺佢修心養性喺懷俄明州專心produce 音樂嘅日子,親自為佢打造一個All hits no fillers,僅僅只有7首歌,Runtime 21分10秒嘅classic album,而呢個album 就係我哋今日介紹嘅DAYTONA

DAYTONA 能夠成為coke rap (顧名思義,就係講喺街頭販毒嘅經歷)嘅經典之作,除咗因為Kanye 一如過往超水準嘅instrumental ,更加喺因為Pusha T 極之versatile 嘅delivery 以及字字鏗鏘嘅wordplay

題外話可以先講一講呢個album 嘅cover art係Whitney Houston 嘅廁所就眼睇好似無乜特別,但再仔細啲睇其實可以見到成堆攞嚟吸毒嘅用具,而Whitney Houston 正係因為吸毒之後神智不清而意外溺死,呢個album 用呢張相作為cover 啱唔啱就有啲見仁見智

先由第一首歌 If you know you know 開始
Pusha T 就清楚劃分出真正曾經喺街頭打滾嘅自己以及其他從未經歴過咁樣生活嘅其他Rapper 嘅分別;只有曾經食過佢食過嘅「大茶飯」嘅人先會一聽就明佢嘅lyrics,真正嘅「你明自然會明」
加上佢喺Late Night Show 選擇表演呢首歌,到最後一堆唔知頭唔知路嘅觀眾拍手歡呼,令成首歌嘅主題更加諷刺
https://youtu.be/zGchOptfU-Q

“A rapper turned trapper can’t morph into us/but a trapper turned rapper can morph into puff”
個人最深刻嘅wordplay 係chorus 中嘅”Bricklayers in ball shorts, culture from the side of the ball court/one stop like a Walmart, we got the tennis ball for the wrong spot” (當然佢係講緊將要賣嘅貨放喺網球入面)

接落嚟The games we play 入面,Pusha T 繼續自豪咁show off 佢「生意」嘅成功,亦都向佢尊重嘅其他rappers 以及佢哋嘅album致敬,例如Raekwon嘅 Only built for Cuban links 同NWA嘅 Straight outta Compton
值得一提嘅係呢首歌嘅instrumental 極之清脆利落,由第一個音擲地開始就已經dictate哂成首歌唔急唔慢嘅pacing,完全為Pusha T 嘅flow 鋪路

個人最深刻嘅歌詞係”The only kingpin who ain’t sinkin’/chess moves are made, my third eye ain’t blinkin’” 除咗奠定自己喺rap game 嘅地位之外,Pusha T 將佢嘅生意形容為要極度專注(third eye)先可以賺到盡嘅一盤棋;而國際象棋正正有一個概念叫做pinning,即係將對手嘅一隻棋被迫因為要防守另一隻更重要嘅棋fix 死係一個位,而如果能夠pin 到對手嘅棋去對手嘅King,自然更容易checkmate,呢句亦都同上一句”kingpin”呼應

短短一句例子就能夠證明Pusha T wordplay 嘅功底如此深厚,呢個亦都係佢嘅歌值得一聽再聽嘅其中一個原因

聽日繼續
本身我唔好hip hop 尤其trap 但聽完runaway 真係顛覆左我對hip hop既認知 好神
少忙 Part 2 等多一日
建議巴打可以explore 下多啲hiphop 嘅sub genre唔係剩係得trap 㗎
遲啲有機會我都想介紹多啲非主流嘅album 可以嘅話幫大家擴闊下視野
DAYTONA Part 2

第三首歌Hard Piano 顧名思義緊係有一個piano 主導嘅beat,但係亦都喺講緊(Piano) keys of cocaine 嘅雙關
Pusha T 同 Rick Ross 喺呢首歌回想翻佢地由街頭搵食同宜家喺Rap game嘅頂端嘅歷程,亦都不忙插嗰啲想褫奪佢哋地位嘅rapper 幾刀,加上極之洗腦嘅chorus,雖則我個人覺得呢首歌應該喺成個Album 中最弱嘅一首(始終Pusha T 嘅verse 比較略遜一籌),但係更加顯出呢個Album 嘅質素之高
都幾深刻Rick Ross 一句 “My homie amputated but gon’ stand for somethin’”嘅wordplay

接住落嚟兩首歌完全顯出Kanye 用sample 主導成首歌以及為成首歌點題嘅功力
Come back baby 嘅sample 直接作咗成首歌嘅chorus,本身應該係講緊想愛人回心轉意嘅歌詞反而代表咗索cocaine 嘅依賴症,咁Pusha T 亦都當然唔客氣咁用唔少wordplay 吹噓自己販毒所賺嚟嘅錢同尊重
深刻嘅歌詞喺”White on white, that’s the testa/Black on black, that’s the Tesla” 前面嘅testa 喺講緊佢賣嘅貨就算就咁試一試都已經知道佢有幾純(white on white),而佢賣咁高品質嘅貨當然令佢買得起貴價嘅全黑Tesla

喺Santeria,Pusha T 則一反常態,用呢首歌Tribute 佢過咗身嘅前經紀人De’von,並要用佢自己嘅成就同音樂去令佢嘅名字唔會被忘記
而Santeria 係一個非洲招魂嘅儀式,就好似Pusha T 宜家同De’von 對話一樣
“You listenin’, De’von?/As in talkin’ to your spirit for God’s sake, I’m dealing with heartbreak/ Checkin’ my ego, I’m livin’ with lost faith”
亦都喺呢句歌詞之後,首歌突然有一個明顯嘅beat switch,推動到呢首歌嘅高潮,亦令Pusha T 偶爾表達出嘅心聲更加intense,直至首歌又返翻到沉寂鬼異嘅chorus,為成首唔夠3分鐘嘅歌完美咁作結
值得一提嘅喺Come back baby 同Santeria 兩首歌之間嘅連接可以話係天衣無縫,唔信可以去聽多幾次

而係What would Meek do?入面,Pusha T 同Kanye 就一齊討論到佢哋要點樣應對佢哋嘅haters;呢首歌嘅背景要講到另一個rapper Meek Mill 因為喺佢喺MV 入面亂揸電單車,違反保釋條件所以最終坐咗一年監嘅故事
“Angel on my shoulder, “What should we do?”/ Devil on the other, “What would Meek do?”/ Pop a wheelie, tell the judge to Akinyele” 而Pusha T 嘅應對方法當然就係好似Akinyele 嘅歌”Put it in your mouth” 入樣,叫要定佢罪嘅法官去含
而Kanye 又會點樣應對因為佢公開支持Trump而生嘅haters 呢?Kanye 當然喺用佢一貫我行我素嘅作風,”Poop, scoop/ Whoop, whoopty-whoop!”

呢首歌除咗又創造咗另一個Kanye moment 之外,更加引入最後一首歌Infrared;Kanye 最後問返Pusha T: 要面對主動同你挑起beef 嘅Drake,”How do you respond?” 而Pusha T 就形容佢自己就好似紅外線一樣將好似Drake 咁樣嘅ghostwriter Rapper 揭露出嚟
成首歌只得一段對Drake 拳拳到肉嘅diss verse,加上不斷loop 緊嘅sample係咁重複”Infrared, yeah, you know what I mean”,為成首歌帶嚟一個極之冷血同無情嘅vibe,而最尾一句Pusha T 再唔拐彎抹角,”How could you ever right these wrongs/ When you don’t even write your songs?/ But let us all play along/ We all know what ni**as for real been waiting on”,而成個album 亦係呢個陰森嘅氣氛下完結

總括嚟講,DAYTONA 絕對係Pusha T,甚至喺Coke rap 數一數二嘅傑作,個人覺得佢絕對應該嬴走嗰年Grammys 嘅Best rap album (至於邊個最後嬴左…我就唔多提啦),亦到係要認識嚟個主題明確,純粹靠wordplay, Flow 同delivery 交量嘅sub-genre嘅最佳入門作,絕對值得用唔駛半個鐘嘅時間慢慢細味

個人top 3:
1. Santeria
2. Infrared
3. The games we play
另外雖然因為唔想重複介紹同一個Rapper 嘅兩個album 所以前面無用筆墨去提,不過Pusha T 最近嘅It’s almost dry同Vince Staples 嘅Ramona park broke my heart 同FM! 都喺值得花時間去聽嘅好album,有時間都可以去聽
預告定之後想review 嘅係Conway the machine 嘅God don’t make mistakes,可以期待下
Denzel Curry 新碟幾正

Walkin
X-Wing
真心唔錯不過真係要用多啲時間消化
Troubles 同 Ain’t no way 都幾好
有冇對新生代既review 定覺得其實都冇乜好寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞