HipHop 推介區

215 回覆
40 Like 0 Dislike
有冇推薦 一直覺得佢個人風格唔夠鮮明 啲歌聽住好似
本地近排聽到呢首

https://youtu.be/C20-QBE6Lk0
post malone新專點睇

okay
想問下點解師兄會咁咁聽得明hip hop d歌講乜
好多都用好重文化既字,就算隻隻英文都識,拼埋一齊都唔知點解
咁我自己大概都聽咗大約4年到有啲位真係聽得到先容易get 到
我覺得又唔使刻意迫自己明每一句歌詞點解 唔使攪到好似閱讀理解咁 欣賞到歌詞咪欣賞到 欣賞唔到歌詞就欣賞吓其他嘅elements 囉
不過如果真係想嘗試明白更多嘅wordplay 有個網叫https://genius.com/
認真答你
幾鍾意佢選擇用acoustic 嘅direction 同埋更多introspective 嘅moment 之前佢嗰首Motley Crew 嘅single 搞到我仲以為佢要走返trap 佢唔算適合嘅風格 呢種Style 佢咪好好囉
呢個禮拜內會出
其實邊度可以搵到高質本土underground野
Join左唔少facebook grp 好多唔係話唔好 但係真係好圍爐 自己fd亂咁hype啲亂黎既作品

btw 冇記錯既話呢隻個底應該nujabes啲beat黎 luv(sic) 對我黎講應該係nas illmatic果個神枱level

https://youtu.be/wGfguhnvECc
有啲黑人文化我地唔會100% get架喇 唔係racism 問題 係香港地呢幾廿年生長環境太好 九成九人都冇揸過槍冇瞓過街冇見過死冧樓
除左政府濕鳩 (even 政治問題都係抽象到好多人唔當係問題) 都冇經歷過啲gang violence/‘thug life’ 或者係呢幾年啲校園槍擊 / 警察 racism / acab
我地既interpretation 就好似考英文reading comprehension咁 但真係有經歷過社會問題既感覺就好似睇緊自己有份拍既戲咁

對我黎講歌詞明到五六成都ok, beat同 flow緊要啲
果啲咩sixnine lil yachty lil乜柒 含住撚咁rap 應該死埋一邊
我覺得hiphop 特別嘅位就係佢係其中一個最好嘅medium 俾人去抒發自己嘅情緒同struggles 所以就算我哋唔係身處甚至完全理解佢哋嘅環境 我哋可以好似欣賞一幅畫、一套戲咁樣欣賞佢點樣描繪出佢嘅生活

例如最近再聽Walkin 呢首歌 我當然經歷唔到Denzel 嘅 “I see the way people get treated, it’s problematic/ They ready to save themselves for failure, it’s systematic” 但係我能夠同佢面對社會問題嘅無奈產生共嗚,就好似佢chorus 嘅restlessness 一樣
更何況我哋都經歷緊令我哋傷心同難過嘅生活 就算環境唔同 但係首歌convey 嘅感情可以係相同

又好似Lil Baby 嘅The bigger picture 咁 我哋緊係唔係經歷緊BLM 呢個movement 但背後各類社會嘅亂象同popo 點樣令人感到悲憤 我哋又未嘗未經歷過呢所以講到尾好似欣賞任何其他嘅藝術咁 我哋唔一定要完全身處artist 嘅環境先可以話自己有資格去欣賞同評價
點睇事隔咁耐仲推xxx嘅album
唯一可取嘅係可以streaming platform聽true love 唔洗買stem player

https://youtu.be/k7H2C5L8X7I
師兄中意咩類型既beat 我反而覺得new school lil乜染啲beat會吸引啲
*柒
我對mumble rap反感姐 新一代啲trap beat 係幾撚正
我自問都算聽得雜掛,New school既話我鐘意mac miller/anderson .paak/xxxtentacion 呢類,舊少少就mf doom, ace hood, yo gotti, asap rocky呢堆

其實歌詞對我黎講唔係重點 甚至係啲內容鳩啲既mc virgins 同mome boys (果group youtuber) 我都岩
Appreciate你既見解 每次都好有深度

我想指出既係人類既喜怒哀樂 絕對唔係100% replicable, even如果你將任何人既悲憤搵到晒前因後果概括為悲憤傷心難過,旁觀者都唔會完全明白當局者既迷

我諗你既academic background 好logical先可以咁抽離去解讀hiphop, as a consumer 唔洗咁正經摷晒史冊既,唔知你會唔會覺得好唔正宗啦,但係youtube/tiktok generation 既hiphop都好歡樂同高質素架

https://youtu.be/ZGcyMfTydCQ
我又無好似你講咁學術去聽Hiphop只不過我會純粹出於個人興趣多啲分析有深度嘅歌 但係我都可以enjoy 到流行啲嘅歌 (例如我都鍾意Travis, Future…) 要hyper 嘅時候咪hyper 囉

只不過可能我介紹嗰啲album 都比較有深度而我又唔想直接skip 哂啲Context 所以先會有好似學術研究咁嘅感覺(?)不過都係要睇要介紹乜先啦
寫得好架我覺得你 如果以前高登一定會日日賜酒
多謝支持
樓主點睇Rodeo到AstroWorld既音樂 三張有咩特色同最中意邊張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞