HipHop 推介區

215 回覆
40 Like 0 Dislike
我唔會話佢emo
係production 上佢基本上explore 咗勁多唔同嘅sub-genre 有trap 有jazz 有boom bap 有orchestral 所以係我理解佢唔太算係emo…?
後面就真係岩嘅 根本成個album 就係佢去完therapy 之後整理出嚟嘅思緒 Kendrick 比我嘅感覺就係好脆弱 佢之前嘅album 確係俾人一種好有智慧但或許有少少離地嘅感覺 (例如TPAB),好似係抽離自己去分析一啲佢見到嘅人性同社會問題 但係呢到絕大部份時間 我只感受到佢嘅vulnerability 原來佢都有daddy issues 佢都有克服homophobic 嘅成長階段 佢都有關於父母同親人嘅insecurities 佢都會被引誘對佢妻子不忠 甚至係全世界唔知嘅情況下差啲一手拆散佢自己嘅家庭
唔想話佢之前嘅album 係抬舉自己 但係呢個album 入面佢真係放低咗自己 原來佢都只係一個普通人 原來佢要勝過世界之前 先要嬴過自己嘅心魔
好正
短期內最後一次講Mr Morale
我覺得我最享受嘅就係可以第一手第一時間enjoy 到Kendrick 嘅album
我自己係大約18年開始聽HipHop 嗰陣時就係俾DAMN嘅深度吸引住所以好欣賞Kendrick
但係喺聽Kendrick 嘅過程往往都俾好多其他嘅評論或者分析或多或少咁被影響 比較難有嗰種自己嘅感受同interpretation 但今次終於可以第一次咁做到

順便推介下一個Spotify 嘅podcast Dissect佢分析每一個album 例如Yeezus, TPAB, Flower Boy每一首歌都做得好好 有興趣可以去聽下
https://open.spotify.com/show/2b025hq3gJ17tQdxS3aV43?si=YNH9uZFZQemqCE6YJ0sE9Q

Kendrick: “yo wtf”
Kdot:
Whole lotta red
Playboi Carti同Die Lit同唔錯 wlr真係欣賞唔到 想聽下清有冇見解
LM!!
lm支持
我一開始都唔太鐘意wlr 不過好似die lit一樣 loop多幾次就會上腦 唔知點解 我覺得係carti個唱法夠鳩夠放同埋隨意 先吸引到我 stop breathing 個人覺得係超正
我聽落覺得係beat既聽感太差 Carti唱得一啲都冇問題 啲beat既感覺完全搵唔到合適既字眼去形容 除左stop breathing有冇邊幾首特別推薦
mother i sober講呢段真係聽到打冷震,要有幾大嘅勇氣先可以寫到呢首歌
lm
Earl Sweatshirt 18歲寫到依段野出嚟好撚癲

https://www.youtube.com/watch?v=OFBZbFGHSa8&ab_channel=AnSoR
Ski Mask The Slump God
本身係Soundcloud rapper
先後失去咗兩位兄弟 Juice, X
佢啲flow真係好撚癲 我覺得佢好有天份

https://youtu.be/3C5MYzQs7Jg
https://youtu.be/eq8gU3t1C4s
想與你做愛 同你做愛 Smoke左好多
另外一個新世代rapper 相信大家都識
Juice WRLD 直情係外星人嚟
freestyle 一個鍾 有內容冇準備
https://youtu.be/fSoT13msPe4
我都ok 鍾意ski 暫時行內真係無乜人能夠模仿到佢嘅Flow
Stokeley 呢個Album 真係有趣
不過佢最近嘅Output 有啲照板煮碗 Sin City 俾唔到乜嘢特別嘅Impression
Juice Wrld 真係除咗 Mac miller 之外 其中一個走得最可惜嘅Rapper
佢幾個Album 本身已經幾好 自己尤其鍾意Goodbye and good riddance 但係佢嘅material 根本反映唔到佢嘅Full Potential
Melt My Eyez
It’s Almost Dry
Mr Morale
講返聲先唔好寄望我可以對Hiphop 每一個Album 都可以好詳盡咁分析同評價
我自己都唔係聽咗呢個genre 好耐 未聽過嘅嘢實在太多所以盡量都係答到就答
好中意同lil baby既far gone
最狂係Juice Wrld大部分歌都係freestyle寫完
但絲毫冇影響到作品既品質
Also XXXTENTACION既Skins同Bad Vibes Forever
冇人知佢在生 呢兩張album既完成度有幾高同影響多幾多人… 可惜見唔到佢地兩個既prime 我個人覺得佢地係最強既兩個新生代rapper
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞