HipHop 推介區

215 回覆
40 Like 0 Dislike
短短講一講感受
呢個應該係Kendrick 最難入口嘅album 無論係production 定係內容
有Kendrick 有史以來最aggressive 嘅moment 亦都有更多Kendrick 有史以來最vulnerable 嘅moment
如果話GKMC 嘅主題係Compton 嘅街頭
TPAB 係對整個黑人community 嘅commentary
DAMN 係對係adversity 之下人性嘅分析
咁呢個album 就係Kendrick 完全為自己而寫嘅album 尤其去到Disc 2 就更加明顯
不過我暫時只聽咗2次 想有啲時問沉殿下內容先
簡單來講 Kendrick 又一次超越咗所有人對佢嘅expectation
Auntie Diaries 同 Mother I Sober 真係好癲
2016 XXL最撚好睇
Danny Brown
呢首癲!
真 17都唔錯
用咩角度切入會容易啲去欣賞 kdot對小弟真係好難get
宜家唔敢分析太多住
不過我覺得起碼呢個album 你可以當係Kendrick 自己對自己嘅一個therapy 當好似睇紀錄片咁
認真聽完覺得似poetry 多過rap
N95 都好癲
唔係講笑 真係藝術品
等咗好耐
有冇得解釋吓首歌想講啲咩?
睇埋啲lyrics 都唔係太明
就係一個toxic relationship 裏面雙方互相嘅爭吵
但同時一開波嗰句”This is what the world sounds like” 同好多扯到勁遠嘅reference (例如R Kelly) 都其實反映緊toxic 嘅唔止係Kendrick 嘅角色 更加係好多人對佢哋伴侶同屋企人嘅toxicity 帶嚟嘅傷害 只不過最尾呢啲陰影都會俾其他嘢去掩蓋 但佢哋仍然存在 正如Mother I sober 同Auntie Diaries 入面嘅角色一樣 雖然佢哋從來無主動提起 不過佢哋嘅陰影帶嚟嘅影響係一世
當然咁睇好似有啲far-fetched 認真可以當套電視劇睇就ok
N95好撚正
呢首聽感真係不錯
其實頭兩首歌已經好有深度
上一首歌United in grief 先講完自己用物質去填補心靈嘅空虛
下一首N95 就話人除咗物質之外乜嘢都無
更加睇到佢接落嚟會有好多首歌分析自己係咪好似XXX 入面嘅偽善者
只可以講每聽一次成個album 只會覺得越嚟越deep

另外好鍾意一個YouTube comment 對album cover 嘅分析
喺呢幾年Kendrick 嘅fans 就係寄望佢出個album 就可以解決世界上所有嘅問題 所以佢有個荊棘冠冕喺頭上面
但係事實上佢呢幾年 甚至一生都只不過想保護佢自己同佢嘅身邊人免受外面嘅風風雨雨
所以先有佢同佢老婆抱住佢哋嘅細路 褲後面夾住枝槍嘅畫面
XXX個到係咩意思 XXXTENTACION?
而且就係講緊佢口講要人放低槍去愛對方 但係佢身邊嘅人被槍斃時 佢反而係第一個衝去報仇嘅人
星期三之前會出
Acquired taste
我想講佢呢個album 比起已前嗰啲更加難明
真係要用多好多時間去了解背後佢想表達嘅嘢
樓主會唔會覺得呢張album好emo 講左好多自己既confess deal with family, mental issue
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞