元朗/朗屏/洪水橋 上車盤 16 - 肯開Post未?

1001 回覆
7 Like 22 Dislike
近5年樓齡既樓盤

Grand Yoho:

Yoho Hub出價前暫時呎價最貴嘅盤
隔音差?
間隔差過midtown?

Park Yoho:

環境清淨
要搭一程車去元朗站/荃灣西站
有電纜

映御:

新地樓
單位小 管理費應該都貴
一條直路行去西鐵 沿路無遮頭 同埋多貨車 隔離左右就係工業大廈
時間大約十分鐘啦 睇你行得快定慢
上到西鐵月台嘅話就15分鐘
最近嘅超市係世宙或者朗屏邨
(兩間都係惠康 世宙細間d 朗屏大間d但要行遠多少少)
買餸嘅話就再行出d去大橋街市 或者都係朗屏邨街市 但選擇少
至於屋苑入面環境係OK
Open kitchen

聽講東頭工廠區信置果座15層商廈2022年8-9月起好
樓面約49.8萬平方呎
將會有75%樓面作為寫字樓用途
其餘25%的樓面則作為零售商舖
有三層商場 兩層地庫停車場
映御行去應該1分鐘到
不過未知會開啲咩舖頭

尚築:

單位開放式加平台,再送一棵唔斬得既樹
自己一個/情侶住都勉強, lump sum 細易上車
離洪水橋輕鐵站都有d距離

元朗三寶:
朗城匯:

10秒私家天橋直達西鐵
最近元朗廣場
近市中心
近巴士總站
中國建設 質素可想而之
部份高層睇到企街
一行出去就係安寧路 叫雞黃賭毒齊哂
向北果邊對住元朗最大既公屋群(朗屏邨)
朗城樓下就大大個垃圾收集站
隔離臭河唔使講添啦,水退大把曱甴周圍爬

朗8:

環境清靜,自成一角
開揚
1分鐘到西鐵站
實用則(廳房比例合理)
有大單位
信和發展品質較保證
東頭工廠區工廈轉型發展 有望變CBD
樣似公屋宿舍
游泳池細過你個浴缸
附近多車房
對面虹方夜晚燈光殘到你要長期關窗簾
出大馬路點都會經安寧路
隔音差

世宙:

最方便既新樓
去大馬買野 教育路食野 去西鐵係極速到達
最近輕鐡
最近市中心
三寶入面外觀最靚
樓下有商店街
最近街市
絕種靚則(全部有特大窗台,2房冇走廊冇露台,640呎做到三房套加雜物房)
對面街多企街
一行出去就係安寧路 有企街
長實樓 質素麻麻
隔音差
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lm
朗城匯冇上面講到咁差吧😆
近10年樓齡既上車盤

Midtown:

同grand yoho 差唔多, 個則靚多d,
有錢10年樓齡都係必買,
隔音差, 個會所被人拎左來教水 會所好多街外人
下面yoho mall多食肆 好多小強爬上來
(MT有個十世都賣唔出既盤-1座6樓g - 則差到死 最低層無平台 dirty 好多小強,但650萬可能買到入手)

尚豪庭

隔音差到隨時你扑野成座都聽到?

尚豪優點
1.新地樓 尺價算平至合理
2.黎緊起7座商廈/商場 唔單止信和個棟甲級商廈
2022年會起好
3.起好上面既野 自然會多返巴士線
4.起好上面既野 會帶動租務
(以我所知 尚豪放出租盤少 多人想租)
5.步行兩邊地鐵站都係行8分鐘
6.樓齡只係8年 大堂/外型比同區算好grand
7.圖則 唔錯 實用 有梗廚有明廁
8.渣車人士 可以附近隨便泊 一個月都無5張牛乾
當1600$租車場
9.校網74間 算唔錯

尚豪缺點
1.無上蓋 一出門沿途風吹雨打 曬死
2.附近0基建 食野買野煮飯都要行出去安寧路
約9分鐘
3.少巴士/交通 可以話係零
主要都係要靠西鐵
4.隔離係車房 鄉村 好聽叫靜 唔好聽叫雜
5.樓下多泥頭車出入 多地盤野準備起 即係嘈音空氣會差
6.管理費貴 4.1$
7.伙數唔多 即係市場買賣盤少 影響成交價/估價
8.個景就算住得高 都係差 一係望球場 一係望密麻麻鄉村

譽88

新地樓, 近雞地同yoho zone
但得2庭,會所細,管理費貴, 好似無左shuttle
門口旁邊有化寶爐

尚悅

最岩無budget 既上車客, 355呎5百萬到, 但垃圾則, 遠,
有d巴打話d牆係塞左d塑膠入去?
之前爆左幾單新聞係尚悅做制毒工場

溱柏

夠清幽, 舒服, 園林設計好, 新世界design 質素唔錯, 幾grand, 有shuttle
唯一壞處真係遠. 要行去西鐵站係幾辛苦

尚城:

長實樓質數差
有狗會所 岩養狗人士
離輕鐵站有d距離
洪水橋低密度 岩鐘意靜既人
---------------------------------------------------------------------
超過10年樓齡既上車盤
Yoho town

近yoho mall, yoho series
舊 同個則一般般,隔音差

采葉庭

新地樓, 行7-9分鐘到元朗西鐵站 遠尚豪小小, 特大窗台, 可以放窗台床

預計附近同心村(四層高) 2022年第三季入伙

聽講東頭工廠區信置果座15層商廈2022年8-9月起好
涉及樓面約49.8萬平方呎,將會有75%樓面作為寫字樓用途,其餘25%的樓面則作為零售商舖
有三層係商場 兩層地庫停車場
采葉庭後門去應該三分鐘內到
不過未知會開啲咩舖頭

新元朗中心:

幾十年樓 無會所 管理貴平
但yoho zone 價位長期都硬

雍翠:

位處雞地, 無朗屏果邊咁雜
近Yoho zone
食野方便 無尚悅 御88咁遠
向消防局方向呎價會低啲(因為出車有鐘聲)

朗晴居:

係御88果頭, 多戶管地費平
新地樓, 係雞地 近yoho zone

蝶翠峰:

距離元朗西鐵站好遠 遠過尚悅
夠靜 低密度 但符近多鄉黑

喜利 好順福 富來:
呢三個盤都幾十年樓
算近朗屏西鐵站
管理費非常平
Lump sum 細 平 但又享受到三寶既地理優勢
論交通 10分鐘 西鐘巴士全部得
論衣食 都係10分鐘包哂
無會所

Yoho區 分析(from 上個post 巴打)
Yoho town
393/422 :價錢相約,393床可騎上窗台,房實用啲;422大咗喺露台,窗台用唔到,房變相細咗。

433/461 :最好用兩房,yoho則王,主人房可放特大衣櫃,床可騎上窗台;461廚房大少少,多個露台,因為有落地玻璃,個廳開揚好多,上去睇一次就明。

Yoho Midtown
443 :主要問題係黑廁,貴433幾十萬,但房無咁好用(窗台用唔到+放唔到大衣櫃)放完傢俬就會發現房細好多
475 :個則同433幾乎一樣,主要大咗喺個廳度,房又係輸個窗台同衣櫃位

433/461 vs 475
大約差100萬,主要都係差個樓齡,475係新淨啲,如果無諗住大裝(特別係唔搞廚廁),Midtown好住啲,加上會所新好多、平台靚好多,同埋出入唔洗淋雨(461在789座,要行露天)

個人意見
想平少少就433/461,夠錢想住好啲就475,始終差成百萬、大堂會所兩個檔次;但唔好為慳少少買393/422,窄好多,443因黑廁個人唔會揀

Yoho 最新update
"政府公布根據《收回土地條例》(第124章),收回位於粉嶺、元朗三幅土地用作高密度房屋發展,作為資助房屋用途......元龍街與攸田東路交界地位置剛好在YOHO MIDTOWN對出,比鄰YOHO Town;至於元朗十八鄉路近龍田村地則比鄰新入伙盤瑧頤及大型屋苑原築之間,即溱柏前方;粉嶺新運路近黃崗山地則位於粉嶺中心前方。"

https://ps.hket.com/article/2956749/%E3%80%90%E5%B0%9A%E6%96%B9%E5%AF%B6%E5%8A%8D%E3%80%91%E6%94%BF%E5%BA%9C%E6%94%B63%E5%9C%B0%E5%BB%BA1600%E4%BC%99%E8%B3%87%E5%8A%A9%E6%88%BF%E5%B1%8B%20%E5%85%83%E6%9C%97%E5%9C%B0%E6%A5%B5%E9%84%B0%E8%BF%91YOHO%20MIDTOWN?mtc=60037#pid=photo-YOHI_1024
係囉 企街係世宙最近 同埋最方便好似係朗城匯喎 屋苑天橋7步到朗屏站 又最近元西巴士總站 垃圾站問題親身去過 我又唔係好覺喎
3寶段字係咪世宙業主寫
好耐之前上去睇現樓示範單位,3房套,7xx尺,1100萬內,用料真心唔差,景觀就一般。
你copy架?
睇啲驗樓片好似係唔差,朗屏三寶 除左朗8高層開揚啲 其他景觀都唔太好
copy上個post是常識吧
佢有啲資訊唔太update
搵人寫下
同埋少左元朗公園個邊d盤
Yoho hub幾時出價
岩岩11點半喺朗城匯嗰邊行個圈 真心好唔舒服
配合北部都會區 ONE NORTH下季招租

信和另一全新商廈為元朗康業街ONE NORTH。蔡形容項目是政府公布「北部都會區」發展大計後區內首個全新商廈,並指「北部都會區威力好大」,同系樓盤(即元朗錦上路柏瓏I)反應理想,故ONE NORTH亦具吸引力,項目將於第3季正式招租,最快今年9月落成。

ONE NORTH由兩座組成,提供約44.5萬寫字樓、11.3萬方呎零售樓面,合共約55.8萬方呎。蔡指目標租戶包括醫療、保險、創科、科研及銀行等。

https://m.mingpao.com/pns/%E7%B6%93%E6%BF%9F/article/20220503/s00004/1651513525812/%E4%BF%A1%E5%92%8C%E5%8D%97%E5%8D%80%E5%85%83%E6%9C%97%E5%85%A9%E5%95%86%E5%BB%88%E9%83%A8%E7%BD%B2%E6%8B%9B%E7%A7%9F-%E6%B6%8980%E8%90%AC%E5%91%8E%E6%A8%93%E9%9D%A2
師兄坐左幾耐
其實係應該將d公司放番係新界區
車程慳唔少
新POST LM
個度有公司岩都想係個到番工
個度返工分分鐘人工都唔夠供樓
甲級商廈wor
下一張價單
有甲級公司去先講
會唔會咁易俾你搵到份工4-5皮,返朗屏?唔計公務員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞