澳洲留學生討論區(14)

996 回覆
3 Like 2 Dislike
你講緊情況冇可能發生
Auto grant 一年visa 再要人shortlisted 485咪仲衰過而家 晒鳩人時間
你係要skills based 485就一開始直接黎 整個一年短期visa比人做乜?
成個reform重要就係簡化流程同更多PR機會
你越講越講複雜
重點*
睇左內政部長條片未?

淨係睇到automatic temp grad visa & align temp visa time with time to identify potential talent such as time of obtaining license
避免未拎到牌你個temp visa 就完左既情況
我自己覺得係根據shortage skills 批你485長短 有d煩似早排既新做法

睇唔出你個一年temp visa 再skill based 485個理據係邊
Such an approach would ensure the pool of international graduates, at the very least, does not include those who have been here for some time but have not been able to sufficiently demonstrate they should remain here permanently.
無技術無得留底

Within these parameters, minimise the time former students can remain in Australia on a temporary basis.
自動grant又點知咩occupation?

https://youtu.be/h4B21anYjkU
內政部長自己講依家有太多temporary immgrants,同埋大部分都做緊low paying jobs,唔係佢地想要嘅skilled workers.

仲唔係因為485Post study work stream?
呢個係佢地個reform目的
我講緊你個approach 同個reform 其中一個目的本末倒置
想精簡visa程序點會右多兩項step複雜化件事?你諗下批一年temp visa 先再485 成件事make唔make sense。果一年短期留係到做乜?你話要比人搵工 再skill based 485都講唔過去啦,你唔係讀專業科目既一黎唔會搵到專業工,二黎對專業科既人黎講浪費時間 一黎就485咪得
工黨想減少temp visa 人數 仲搞多堆兩頭唔到岸既一年temp出黎咪等比opposition 屌死?

再拉返落HK stream到,讀書既本身我當2年master 3年485 比你咁多加多年temp 咪又要等多年先可以開始計485 點諗都唔合理掛?

同埋講得minimise the time 我覺得暗示左唔會一刀切要shortage skills 先有485 只係批既時間長短問題 真係要咁做既 點解唔直接講到明only shortage skills will be granted 485 visa? 要講到咁含糊?

至於你講自動grant 點知咩occupation 好多時係你讀果陣前設已經知好多啦下化 實際點操作係點我唔知 但你會唔會expect 一個黎讀濕鳩degree既國際生出到黎做到d咩專業工種
無話make唔make sense 嘅,你覺得自動grant1年合理啲定自動grant4年合理啲?自動grant 某國人留係澳洲咁耐你覺得唔係一個National risk?

而且自動grant 再設一個screening機制,自然就limit左好多人嘅申請,申請485人數會大減

澳洲政府又無欠香港人,做咩要諗埋香港人stream? Hker path係上届Morrison政府嘅政治產物,而內政部長就係咁插之前嘅政策,話唔夠公平。
次次一講移民政策就話大陸人點點點根本冇得講
你地夠中國香港啦 national risk黎計洗唔洗而家即刻送你返歸
同埋主要插既唔公平點係LNP政府過去咁多年有心將留澳人士卡死位temp status 再將pr requirement 拉到勁高 變相全部人 無論你幾有貢獻都係用完即棄
而temp workers要都白白受好多exploitations
呢樣野由ALP未執政一路講講到而家
所以要審查機制,香港都好快被一視同仁。
其實最尾點都冇人知,等6月出details
其實冇得話咩一唔一視同仁
大陸移民過黎都有正常人
香港人移民過黎都有會小粉紅
人地有一向國安審查 都唔輪到我地擔心 唔通澳洲國安部門查唔到既我地會知咩
唔係
你成個COHORT都廢可以1個HD 都唔俾
多過10%都見過
咁其實係澳洲攞一個HD真係難過係香港攞一個A 同埋難過英國既first hon
咁又唔係
計數類既科HD唔會太難
寫文就真係要睇彩數
想問下有冇Ching 揸住full license 可以幫小弟簽logbook 學左車 師傅話okay 然後叫我揾人簽夠100個鐘 但身邊個個都揸住國際車牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞