澳洲留學生討論區(14)

996 回覆
3 Like 2 Dislike

你個id係⋯⋯
Thanks
想問下巴打 有無搵過immi或者邊個部門問過你個case既情況?

我都係以前澳洲grad,而家再讀master,但immi個網又無詳細details。 諗緊想tran幾科讀少半年,但又驚中左伏唔知
無問過immi
但係問過幾個註冊agent都話可以fulfil到Australian Study Requirement
包括可以combine2年96 study weeks 同埋16 calendar month given你無係2011年前拎過student visa
反而我用開個個留學agent乜都唔識
2011年前拎過student visa應該唔關 study requirement事?只係唔可以apply post work study stream

以我理解2011前拎過都可以combine 2 years 但就只可以行GW stream
係,不過我見上面位巴打話讀master 所以估佢應該都係行post study work stream
想問各位師兄師姐到澳洲用乜嘢銀行?

ANZ掂唔掂?
Fiformula
澳洲啲學校真係慢到仆街,試過問d enrolment野 可以成個月先覆
welcome to Australia
我永遠問嘢都係直接鏟上去department問
有冇一個人住嘅人可以講吓一個月生活總支出係幾多同住緊咩city?
住緊Sydney,多數一星期4-5百

Sydney既話,如果搵到份好少少既part-time,一星期返兩三日都夠cover有突,其他地方唔sure但我估都得
絲打勁,聽講留學生回歸搶高左rent,都仲keep 到咁平

一個星期出街食一餐?
如果同人share apartment都唔係好貴 我自己除返開300有找。 日頭我慣左買d cafe sandwich食,夜晚就多數外賣/自己煮,一星期出去食一兩餐啦

你當500一個星期啦,基本上都係住同飲/食,有時去玩既可能洗多幾十咁

我都無乜話好專登慳錢,應該有人仲使得少過我
計緊學費幾多 讀unsw built environment 學院嘅學士 想g大概每學費升幅係幾多到??係每年加定每個sem加??
你而家一年學費幾多?
佢淨係出左個2022年咋 $42815 但我2023入學
我business $46790

應該年年都加
好似商科最撚貴
Health care 先係
每年加5%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞