澳洲留學生討論區(14)

996 回覆
3 Like 2 Dislike
Melbourne已經算易搵
Usyd 附近studio 都要13000$
有冇ching share 下住邊
有冇咩不愉快經歷講吓等大家小心d
我既意思係對比Sydney同Perth呢d,Melbourne已經係比較容易
你第一年來澳洲無身分又無收入係難租d,如果係自己租樓可以試下同佢講你可以比upfront半年甚至係一年,交bank statement最好搵個多錢d既account,咁會容易少少
銀行無月結單咩
btw你可以試下比埋你家人bank statement,注明話佢地會support你過來讀書既生活費
難係講緊租成個apartment/house?我見d 台灣/大陸人fb sharehouse group放租一間房好多時就咁話交低兩星期bond就得,個d應該冇咁難搵?
Apply student visa係咪無論幾早入都好,佢都係開學前3-4個月先grant?
saving account都有月結單㗎
無比應該可以問銀行拎?最多咪比少少錢
唔係,我以前早5個月入好快就批左
睇你搵咩區同搵幾大
485 application冇喺畢業六個月內申請

宜家application denied
大家如果就grad而又好似我咁疫情之後都喺香港remote learning嘅記得一畢業就好申請…
咁慘
咁點算好 有咩打算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞