澳洲留學生討論區(14)

996 回覆
3 Like 2 Dislike
澳洲留學生討論區(13)
https://lih.kg/2843102
澳洲香港人Stream:
必需

以485 Visa方式移民
485簽基本要求:

Step1. 在澳留學至少2年
Step2. 畢業後申請5年485香港人Temporary Graduate Visa
Step3. (Option 1):
定居於非偏遠地區最少4年 - 行189簽證(香港人Stream)
無職業/計分/薪金要求,4年後拎PR
(Option 2):
定居並於偏遠地區最少3年 - 行191簽證(香港人Stream)
無職業/計分/薪金要求,3年後拎PR
—————————————————
讀Master,2年+ [3/4年]在澳居住 ->PR
讀Bachelor,[3/4年]大學+[3/4年]在澳居住 ->PR
—————————————————
法律原文

揀澳洲要考慮:
1. 要放棄家人。移民後申請父母過澳洲要排近十年,亦未必俾到PR佢地。
2. 澳洲政府個底太花,變數大。
3. 等簽證時間同PR後拎福利嘅時間比較其他國家耐
lm
Lm
Lm
Lm
有冇人知而家呢個時間搞485大約要幾耐先批 人在香港
呢個都係參考only 我有frd之前2個月就批左
Lmlm
Lm
易唔易搵工我就唔知
但係Wollongong悶到傻就肯定嘅
lm
論畢業難度, 唔知八大與非八大分別大唔大呢?
比較緊 University of Western Australia 同 Curtin 的商科 master
依方面唔清楚,不過入咩學校都預咗要比心機讀㗎啦,有得揀一定係揀間出名啲嘅,除非你間學校係某個學科特別出眾。
想問下ching等左幾耐收到offer
想讀it 科想問下澳洲melb邊幾間學校好?
喺Brisbane讀緊uq year1 想識下新朋友
Hi
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞