[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (109)

1001 回覆
3 Like 6 Dislike
咪就係果句儲到都冇能力花舊錢係隻錶度。。。
你係真係真心中意go嘅講呢句做咩姐
是但啦,你話咩就咩
你講得好岩
唔明就係唔明㗎啦
是但啦
呢度討論區黎,唔係諮詢所
大家買唔買都唔會影響到我自己玩得開心咪得
都係戴比自己睇姐
呢隻幾mm?
型 巴打隻手carry到
IWC EasX-CHANGE 有膠帶㗎
撈Ad唔洗諗 100k內得d air king explorer1款 真係為牌子咁解 唔覺得靚
如果唔洗show off或者諗保唔保值 40-50k iwc omega grand seiko果d好多款靚過100k樓下既撈
款方面先大致有pilot款 好似iwc果d
Chronograph個dial入面有幾個圈圈果d有omega既Moonwatch
斯文款既dress watch有gs既sgbwxxxx
潛水款既即係錶圈有明顯既刻度有omega既seamaster
揀左邊類錶再睇下唔同牌子上去試錶

我都係新入坑起度慢慢追post學 一開頭都同你有一樣疑問 買唔買撈呢個首先問自己兩樣野先

第一budget比唔比到 十幾萬先買到撈既入門款 好似黑十綠針GMT datejust咁
第二你隻係真係鍾意錶款欣賞打磨機芯定覺得想戴個虛榮感

想要虛榮感又夠budget咪直上撈

至於保值方面我無提 因為好睇你咩時間買 1-3月買撈依家都輸到仆街

Btw最後建議 唔想諗咁多 又要食炒價 又驚水貨舖買假錶 又驚崩盤跌價既 第一隻錶買隻iwc omega呢d都好夠
想問而家快拆錶帶係咪得原廠可以揀
梗係唔係, IWC隻快拆拆完仲會有spring bar 架
咁有無副廠快拆
都幾多人iwc pilot配皮錶帶

鋼錶係唔係少人揀啲?
新手想問下帶moonwatch既巴打 我每日每次上鍊都上大約40下 但唔夠一日隻錶就停 係咪我上得唔太好

冇數,但次次都上盡

40下應該未盡?仲未計每個人每次扭幾多都唔一定一樣
你40下上緊未?

個人估計, moonwatch因為個crown guard 既頂手設計, 手上鏈既效率只有其他手上鏈既一半, 因為我果隻MW都要扭好多下先會緊
Pilot 錶始終皮帶係主流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞