[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (109)

1001 回覆
3 Like 6 Dislike

This ok
大佬:Not For This
發現鬼佬真係比較蠢or冇乜抽象思考能力

睇啲forum/youtube都見人問/討論black bay pro條鋼帶可唔可以換落bb58度, 有啲人就懶醒話咩bb pro個殼厚啲所以end links唔fit, 有啲就懶係細心咁話個扣冇得就咁拆落嚟, 蠢到有兩隻錶喺手拍埋片但都戚答唔到嘅人都有

大佬呀, 明明black bay系列end links係可以成舊甩出嚟, 佢厚唔厚關咩事呢? 中間啲格同bb58係完全一樣㗎喎. 所以就算個扣冇得單獨甩出嚟, 直頭喺中間啲格度拆開換落去bb58度咪得囉 就算未拆過都想像到啦下嘛
pilot 配鋼帶無咁好睇
想問下皮帶錶經jackroad寄返香港好麻煩/直頭寄唔到
endlink厚度唔同,會突或笠入去。
裝就應該裝到
所以我咪話就係唔洗用返pro 粒end link囉。。可以用bb58 end link + pro 嘅帶

black bay 系列粒end link 係可以抽走spring bar 之後成粒甩到出嚟
條鋼帶唔計endlink同扣,應該完全一樣。
41mm系,其實ETA, in-house, GMT, panda 都可以用同一set帶同endlink,但都係endlink會有少少唔同,唔一定perfect fit

利申:我有79220皮帶版,老豆有79230, GMT。
我自己買左條strapcode鋼帶用,都還可以。
見鬼佬買同一條帶俾GMT 同熊貓用
呃。。我唔知你係講緊另一樣嘢定搭錯線,因為end link fit 唔fit 完全係無關痛癢。

bb58 條鋼帶係咁:

可以見到本身end link 就唔係fix 死;
紅箭嘴係可以拆出嚟較長短嗰啲links;
藍圈係58 同pro 條帶一樣嘅部分。

假設冇人知道今次pro條帶有冇改結構嘅情況下,根據black bay 系列條帶嘅結構最合理地可以估計有2個方法將pro 個扣換落去普通58度:1. 直接換走對end links, 2. 喺紅圈位換扣(連埋links)

所以討論個end links 厚度fit 唔fit 就完全係問錯問題
唔駛wor,得oversee 先係要排
香港入口唔使比稅
不過你睇溝楚佢比你個價扣咗日本嘅消費稅未
一陣無扣到日本嘅稅無啦啦送咗10%錢比人地做水魚

摸完新錶了有得睇沒得食
連PP都BJ了
Ching 後面係咪woodland?上手好唔好睇?
大間果d都寫明
"For Japanese customers, an additional 10% sales tax will be charged."
“If you are living in Japan, 10% will be added to item price for Japanese consumption tax.”

相信無邊間list 個價係包 sales tax. 當然問多聲就最穩陣。
end link 有number唔同的,主要係厚度唔同。
你覺得無關痛癢就ok啦。
即係你有齊bb58 bb pro full set鋼帶,你點整都得架啦,換個扣或者換endlink之嘛,依D阿媽係女人的道理。

我講緊只講緊兩隻BB,但得一條鋼帶的問題,明未?

最撚醒係你
你的前設:

"睇啲forum/youtube都見人問/討論black bay pro條鋼帶可唔可以換落bb58度"

咁我assume 你講緊得一條bb pro鋼帶,我覆你話endlink number 唔同厚度唔同,你又話用返bb58粒endlink就得……咁即係你轉左個前設有晒兩條鋼帶同endlink。

你叻D
係香港玩錶真係好,無稅
係你搭錯線,因為我講緊嘅case 係啲人傾緊bro 個扣可唔可以換落58度,唔係兩個錶頭一條鋼帶 in this sense 緊係兩隻都有條鋼帶喺度啦

例如哩個:

https://www.youtube.com/watch?v=4nEp2AWKCcg&ab_channel=BrentMillerTime
咦,sor 咁係我一開始寫得差,我來講個扣 唔係成條帶 自膠

但我個point依然valid, 因為佢哋係問緊點將個扣換過去 (睇上面條youtube 片)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞