返工生涯感悟:十個不

359 回覆
2950 Like 35 Dislike
不分年齡
ok wo
6年3份唔密啦
不要做港資細公司/startup
其實做startup有d搵笨feel
https://lih.kg/2659459
不能同意更多
唔知講咗未
樓主有一點可以再補充
唔好惡言相向傷感情,職場最重要係識人好過識字,有個貴人條路易行太多
實力>>>>>>貴人
人地憑咩照住你 係因為你利用價值高過average
出賣姿色又係當我冇講過 不過姿色有期限
唔好諗住做到幾多做到幾勁
只諗點做先冇錯
有貴人幫你搭路/照住,搵你過檔----》實力
你幾有料都好,無人脈發揮都係無用
如果唔係就會有懷才不遇呢4個字
你幾有料都好,就算你做腦細都係要睇人脈睇人面色做人(你估腦細同其他公司合作/買貨賣貨唔駛睇人面色?)
更何況你打份工,有人嘅地方就有小圈子,你幾做到嘢幾叻都好你上司唔like你都無用
ok你話轉工
咁見工嗰十幾分鐘嗰一個鐘新公司會有幾了解你?
你有人脈真係有人搭晒路,interview成pat屎咁都可以直入
唔好咩都認叻,一做錯嘢實比人踩到地底泥。做嘢低調就好,有實力自然會有人睇好你
6年3次唔算多啦,識人三年兩次人工double佐
例如?
CSR EGS Lean 6sigma PMP 個d ?
12.不要做日資公司
13.不要做鬼佬公司(度縮)
14.咪撚返工
好快burn out
想問下如果title 好廢要等升左上去再jump定係轉軌道好啲 唔想番多幾年工仲係差唔多人工
利申:fg第一份工
個人平和謙虛d 有實力都唔好鋒芒畢露就最實際
社交技巧有就最好 但比我就唔會100%信哂咩貴人
人地捧起你亦可以借你過橋過你一幢
亦都可以此一時彼一時 冇永遠
利益同知識實力先係你真正朋友
都要睇份工hard skill / soft skill比例
同埋份工有冇最低嘅hard skill 要求

有D人成日錯唔理解識人好過識字,以為真係唔洗識字
依我理解
你首先要去到識字嘅最要求
然後識人就係用黎尋求突破
集合咁多位意見 加多三點

11. 唔好做startup/港資/要求員工奴性重既公司

12. 唔好亂搞職場男女關係

13. 唔好長做架構混亂人事複雜是非小圈子過多d公司

有可以再補充
靚抽
同一個地方唔可以留太耐
五年已經係極限
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞